Vijesti
U Irskoj se uslijed popuštanja mjera otvaraju pubovi Prvi put u tri mjeseca neki će irski pubovi točiti pivo u ponedjeljak, dok zemlja ukida većinu preostalih ograničenja vezanih uz koronavirus.
# EPA

Prvi put u tri mjeseca neki će irski pubovi točiti pivo u ponedjeljak, dok zemlja ukida većinu preostalih ograničenja vezanih uz koronavirus.

Pubovima koji služe hranu bit će dopušteno da im gosti sjede sat i 45 minuta - ako naruče jelo po cijeni od 9 eura ili više i pridržavaju se pravila socijalne distance.

Kina, teretane, frizerski saloni, crkve i restorani također se otvaraju od ponedjeljka, dok se u Irskoj povlači pandemija, gdje je dnevno tijekom lipnja bilo između 10 i 20 slučajeva.

Plan otvaranja zabranjuje stajanje u gužvi ispred bara, dok se pubovi koji služe samo piće ne mogu otvoriti do 20. srpnja.

"Nisu svi u poziciji da se održe nakon karantene"

Brian Foley iz industrijske skupine Irska federacija Vintners' (VFI) rekao je da unatoč tome što su "ljudi zbunjeni i postavljaju puno pitanja glede nekih stvari" - poput toga trebaju li gosti rezervirati stol - sektor je dobro dočekao smanjenje socijalne distance s dva na jedan metar, za što su oponenti rekli da čini prodaju neodrživom.

Oko 40 posto irskih pubova vjerojatno će se otvoriti u ponedjeljak, procjenjuje VFI. I dok neki izvještavaju o velikom broju rezervacija, zbog mogućnosti manjeg broja gostiju nakon tri mjeseca neposlovanja, mnogi vlasnici će nevoljko otvoriti svoje pubove.

"Nisu svi u poziciji da se održe nakon karantene", rekao je glasnogovornik druge industrijske skupine.

Irska je prijavila 25.439 slučajeva zaraze koronavirusom i preko 1735 povezanih smrtnih slučajeva.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.