21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Španski kralj: Nijedan kandidat ne može da formira vladu

Španski kralj Felipe VI objavio je danas da neće predložiti ni jednog kandidata za formiranje nove vlade, čime bi trebalo da se otvori put za odražvanje novih parlamentarnih izbora, četvrtih za četiri godine u zemlji.

“Nijedan kandidat nema dovoljno podrške da bi mu poslanički dom dao povjerenje”, navodi se u saopštenju iz kraljevske palate izdatom pošto socijalista Pedro Sančes, pobjednik izbora krajem aprila, nije uspio da dobije potrebnu podršku da bude ponovo premijer.

Kralj je juče počeo konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka u pokušaju da izabere kandidata koji može da dobije podršku parlamenta za formiranje vlade kako bi se izbjegli ponovni izbori.

- OGLAS -

Pedro Sančes, čija Socijalistička partija ima 123 mjesta u parlamentu od 350 poslanika, izgledao je kao najbolji kandidat, ali on u julu nije uspio da obezbijedi podršku parlamenta. On tada nije uspio da se dogovori sa ljevičarskim savezom Ujedinjeni možemo (Unidas Podemos), što je bilo ključno za formiranje nove vlade.

Sančes je na čelo vlade došao prije godinu dana, nakon što je njegov prethodnik, lider konzervativaca Marijano Rahoj, izgubio glasanje o poverenju poslije sudske presude u slučaju korupcije u koju je bila umiješana njegova Narodna partija. Sančesova manjinska vlada je trajala do februara, kada su desničarske stranke i katalonski separatisti oborili predlog budžeta.

Premijer je odgovorio raspisivanjem vanrednih izbora koji su održani 28. aprila. Socijalisti su na njima odnijeli daleko najviše glasova, ali opet nisu osvojili natpolovičan broj poslaničkih mjesta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA