13.8 C
Sarajevo
08.05.2024

Predstavnički dom izglasao opoziv Donalda Trumpa, slijedi suđenje u Senatu

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je opoziv Donalda Trumpa, čime je on postao treći američki predsjednik protiv kojeg je izglasana ova odluka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Odluka o mogućoj zloupotrebi dužnosti i ometanju rada Kongresa, donesena je u srijedu naveče po lokalnom vremenu i biće upućena u Senat, gornji dom Kongresa gdje će se održati svojevrsno suđenje.

U tom domu za odluku o opozivu potrebna je podrška dvotrećinske većine njegovih članova kako bi Trump napustio Ovalni ured, a to znači da republikanska većina u Senatu lako može blokirati namjere demokrata.

- OGLAS -

Za opoziv Donalda Trumpa glasalo 230 zastupnika, a 197 protiv, među kojima i dvojica demokrata.

Glasanju u Predstavničkom domu prethodila je tromjesečna istraga optužbi o tome da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegove političke rivale i uskratio američku sigurnosnu pomoć i sastanak Bijele kuće. Istraga je dovela do optužbi po dva osnova – za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

- Advertisement -

Procedura opoziva pokrenuta u Predstavničkom domu temelji se na navodima o Trumpovim zahtjevima upućenim ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da pokrene istragu protiv bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena. Ta istraga bi Trumpu koristila u predsjedničkim izborima koji su naredne godine, jer bi mu upravo Biden mogao biti protukandidat. Navodi se kako je Trump to uslovljavao zadržavanjem američke vojne pomoći. Optužen je i za ometanje istrage pokrenute u Kongresu o toj aferi.

Procedura opoziva američkog predsjednika pokrenuta je samo dva puta otkako je donesen Ustav SAD-a. Predsjednici Andrew Johnson (1868) i Bill Clinton (1998) oslobođeni su optužbi u Senatu, dok je Richard Nixson (1974) odstupio s dužnosti prije nego što je opozvan. Trump je treći američki predsjednik koji se suočava s procedurom opoziva u Senatu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA