17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

State Department: Naš stav o događajima iz 1915. se nije promijenio

Glasnogovornica američkog State Departmenta Morgan Ortagus izjavila je kako se ova institucija ne slaže sa usvajanjem rezolucije u američkom Senatu, kojom se armenski događaji iz 1915. priznaju kao ”genocid”, te da se stav State Departmenta na tom planu nije mijenjao, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica Ortagus je uputila pisanu izjavu u vezi s rezolucijom Senata koja je usvojena prošle sedmice. Istaknuto je kako se State Department ne slaže s tom odlukom.

“Položaj administracije (u odnosu na događaje iz 1915. godine) se nije promijenio. Naše mišljenje o ovom pitanju odražava se kroz izjavu predsjednika (Donalda Trumpa) prošlog aprila”, piše u izjavi.

- OGLAS -

U pisanom saopćenju na godišnjicu armenskih događaja 1915. godine, američki predsjednik Trump je 24. aprila upotrijebio termin “velika katastrofa”, ali nije upotrijebio izjavu koja potvrđuje navodne optužbe o “genocidu”.

Senat Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koji predvode republikanci, u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom se događaji s Armencima početkom 20. stoljeća priznaju kao “genocid”.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA