Vijesti
U Velikoj Britaniji 30 slučajeva ugrušaka krvi poslije AstraZenece Britanska agencija za lijekove je saopštila da je identifikovala 30 slučajeva pojave ugrušaka krvi kod osoba koje su dobile antikovid vakcinu Astrazeneca, ukazujući da prednosti vakcinacije nadvladavaju taj "vrlo mali" rizik.
# Reuters

Britanska agencija za lijekove je saopštila da je identifikovala 30 slučajeva pojave ugrušaka krvi kod osoba koje su dobile antikovid vakcinu Astrazeneca, ukazujući da prednosti vakcinacije nadvladavaju taj "vrlo mali" rizik.

Agencija je precizirala na svom sajtu da je do 24. marta poslije 18,1 miliona datih doza vakcine, primila prijave o 22 slučaja cerebralne venske tromboze i još osam drugih.

Britansko regulatorno tijelo je navelo da nije dobilo sličnu prijavu u vezi s vakcinom Pfizer–BioNTech.

„Rizik od pojave ovog tipa krvnih ugrušaka je vrlo mali. Prednosti vakcina protiv kovida-19 i dalje prevazilaze rizike“, pošto je vakcinacija jedini efikasan način da se smanji smrtnost i teški oblici bolesti, navela je britanska agencija.

 

Dodala je da broj i priroda prijavljenih neželjenih efekata do sada nisu neuobičajeni u poređenju s drugim tipovima vakcina koje se koriste.

Vakcina Astrazeneca koja je razvijena zajedno sa univerzitetom Oxford je pod sumnjom u više zemalja posle prijave ozbiljnih slučajeva formiranja trombova.

Holandija je objavila da privremeno prekida primjenu ove vakcine za mlađe od 60 godina, poslije slične odluke koju je u utorak donijela Njemačka.

Sredinom marta Evropska agencija za lijekove ocijenila je da je vakcina Astrazeneke „sigurna i efikasna“ i da „nije povezana“ s većim rizikom od tromboze. Evropska agencija je navela u sredu da nije našla nijedan konkretan faktor rizika kao što su starost, pol ili prethodna oboljenja.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.