Vijesti
Upozorenje WHO-a: Evropske bolnice blizu limita Prošle sedmice broj prijavljenih slučajeva korona virusa u Evropi bio je gotovo tri puta viši od onoga u martu.
# Agencija

Prošle sedmice broj prijavljenih slučajeva korona virusa u Evropi bio je gotovo tri puta viši od onoga u martu.

Rastući broj slučajeva korona virusa u Evropi uskoro bi mogao dovesti mnoge bolnice do limita, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi agencija Hina pozivajući se na njemačku dpa.

Prošle sedmice broj prijavljenih slučajeva korona virusa u Evropi bio je gotovo tri puta viši od onoga na vrhuncu pandemije u prvom valu u martu, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

Ali broj umrlih od COVID-a 19 bio je daleko ispod nivoa od marta, rekao je on.

Ipak, prvi čovjek WHO-a je upozorio da „se broj hospitalizacija povećava, a u mnogim gradovima prijavljuju da će kroz nekoliko sedmica popuniti kapacitete na intenzivnoj njezi“.

Taj trend brine WHO jer će sezona gripe na sjevernoj polutci također povećati potrebu za bolničkim krevetima.

Ghebreyesus je rekao kako bi države trebale prihvatiti jedinstveni pristup COVID-u i gripi, budući da se obje bolesti mogu pobijediti istom strategijom - distancom, čistim rukama, maskama i dobro prozračenim prostorima.

Budući da u nekim zemljama nema dovoljno vakcina protiv gripe, WHO preporučuje da prioritet imaju zdravstveni radnici i starije osobe.

(AJB)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.