3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Libijski premijer Sarraj: Dosadile su nam izjave i izgubili smo nadu u međunarodnu zajednicu

Premijer međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez al-Sarraj izjavio je da su mu dosadile puke poruke međunarodne zajednice i da je izgubio svaku nadu da bi od tih izjava moglo biti kakve koristi u kontekstu rješavanja krize u Libiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef libijske vlade posjetio je danas luku u Tripoliju koja je jučer bila meta dvostrukog raketnog napada kojeg su izvele nelegitimne snage sa istoka Libije koje predvodi pučistički vođa Khalifa Haftar.

On je kazao da su napadi na luku samo nastavak agresije na Tripoli koju Haftarovi militanti izvode od aprila prošle godine.

- OGLAS -

Sarraj je također istakao da međunarodna zajednica i nakon tih napada nastoji postići nagodbu sa Haftarom.

“Vlada nacionalnog jedinstva se pridržavala svih sporazuma i poštivali smo i primirje. Mi smo strana koja je uvijek pozivala na mir. Jučerašnji napad na luku je mogao izazvati katasfrofu velikih razmjera“, kazao je Sarraj.

Naglasivši da u Libiji ne postoji sukob između dvije zaraćene strane, Sarraj je kazao da je na jednoj strani kriminalac i ubica, a na drugoj oni koji brane narod i državu. Poručio je da kriminalci moraju biti sudski procesuirani.

“Nemoguće je nastaviti mirovne pregovore dok traju napadi. Mi smo stupili u kontakt sa svim međunarodnim krugovima koji tražili susret. Potrebno je osuditi ove napade i napadače nazvati pravim imenom. Ne prihvatamo da se koriste izrazi sukobljene strane“, kazao je Sarraj.

On je također kazao da je libijska vlada prije četiri godine tražila uvođenje embarga na uvoz oružja u Libiju te je dodao da do aktuelne krize ne bi ni došlo da je udovoljeno tom zahtjevu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA