15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Da li nas koronavirus uči da češće peremo ruke, sebe i psihu od prljavštine civilizacije !?

Šta nam je „pozitivno“ donio koronavirus ?!

I odjednom svijet je stao na tren. Svijet je stao, mi smo stali. Danima, mjesecima,  godinama borimo se između sebe, a sada smo svi zajedno u ratu protiv nevidljivog neprijatelja, bez tenkova, politike i vodećih lidera.  Sada više nije bitno jesi Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Više nam nije bitno šta je to i je li Dodik potpisao, jesmo li već jednom nogom u NATO-u, a  referenduma i otcjepljenja se više niko i ne sjeća.  Postajemo svjesni da smo osuđeni jedni na druge i da samo ako smo zajedno iz ove bitke možemo izaći kao pobjednici. Ne spominje više niko Asima i SDA, niti bilo koju aferu kojih je bilo mnogo u posljednje vrijeme. Zaboravili smo da je Njemačka otvorila svoje granice 1.marta i da sada jednostavnije i  brže možemo otići u „bolji život“… Ali sada se vraćamo, jer kod kuće je najljepše i ovo je sve lakše preživjeti kod kuće…

A šta je to korona ?

- OGLAS -

Djecu najmanje napada i tjera ih da se brinu o starijima. Tjera nas na silu da odmaramo  i daje nam „tek onako“ godišnji odmor i skraćeno radno vrijeme.  Možda sada uspijemo da se pozabavimo sa stvarima koje smo odlagali zbog silnih potrebnih ili nepotrebnih obaveza koje smo gomilali. Tjera nas da provodimo više vremena sa djecom i roditeljima,  da se pozabavimo sa domaćim zadaćama i obrazovnovanju naše djece i da aktivno učestvujemo u odrastanju i odgoju. Daje vrijeme supružnicima, prijateljima, komšijama da se bolje upoznaju, zapravo da je vrijeme za  LJUBAV. Uči nasi prioritetima i čuvanju zdravlja, jednostavnim stvarima  koje smo zanemarili. Tjera nas da mijesimo hljeb, kuhamo… i usporimo. Tjera nas da prestanemo da žurimo…Manje zagađujemo životnu sredinu, zajedno čistimo prirodu. Oslobađa ceste i smanjuje udese. Tjera nas da budemo humani. Uči nas da nam ne može pomoći novac, vila, auto, jahta nego samo čovjek , pravi hrabri čovjek. Uči  nas da cijenimo prave vrijednosti  i tuđi život. Stavlja nas u kavez dok su životinje van. Uči nas da nije bitna nacija i religja. Skida lažne maske sa pohlepnih lica. Smanjuje kriminal, pranje novca, vrijednost dionica i daje šansu da matične zemlje vrate svoje.  Uči nas da balkon i okućnica često imaju veću vrijednost od stana i kuće i uči nas da u zatvoru možeš biti sretan i slobodan.

Tjera nas da učimo i težimo znanju, da tražimo pravu, a ne lažnu informaciju. Sigurno ćemo izaći iz ovoga znajući kome i kojem mediju da vjerujemo. Uči nas da je bar metar oko nas NAŠ intimni prostor, i da se sve preko toga može dati samo onima kojima možemo život povjeriti.

UČI NAS DA ČEŠĆE PEREMO RUKE, SEBE I PSIHU OD PRLJAVŠTINE CIVILIZACIJE.

Tjera vladu i politike da surađuju. Uči nas da kada je zlo bilo gdje na svijetu, drugoj državi, kontinentu drugim narodima daleko od nas , da je ustvari blizu, da ne može biti bliže. Tjera nas da napokon  čujemo da svaki dan je umiralo i umire 8000 nevine djece, a da nas zato nije bilo briga.

Da li nas to koronavirus uči da budemo ljudi, dobri ljudi. Da li nam otvara oči i uši?  Da li smo bili toliko gluhi i slijepi ? Da li virus oslobađa planetu od otrova. Otrova kojeg smo mi napravili, mali ljudi, jedna mala tačka u kosmosu, tačka koja se i ne vidi.

Nešto nas je sve snašlo, nešto nevidljivo, nešto što još razum ne može da dokuči. Neko kaže da je Božija kazna, neko priča o teorijama zavjere i ratovima velikih političkih sila, a neko ovo smatra novim početkom.  Jedno je sigurno ništa više neće biti isto. 

Ovo je idealan trenutak da zastanemo , pokajemo se i razmislimo šta je bitno u našim životima. Ovo je trenutak kada shvatamo da smo bitni samo mi i da sreću uistinu čine male stvari , a “mala-velika “stvar je trenutno da OSTANEMO KUĆI i tako pomognemo sebi i ljudima oko sebe.  Koliko god nam se sviđala ili ne vlast koju smo mi birali, sada jedino ostaje da poštujemo ono što oni kažu.

Poštujmo sve izrečene mjere jer su one tu da bi nas zaštitile i sačuvale!  Naša odgovornost je prijaviti i one koji ne poštuju izrečene mjere vlasti.

OSTANIMO KUĆI I POZITIVNI, A NEGATIVNI NA KORONA VIRUS! 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA