-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Prelijepa priča: Kako su dvije majke iz Srebrenice zajedno otišle na Hadždž

Nura je u ratu izgubila tri sina i muža, a Refiji su stradili muž i dva sina. Njih dvije su simbol otpora i borbe za istinu i pravdu. Prve su se vratila u svoje selo, kada je to bilo gotovo nemoguće, početkom 2001. godine. Obnovile su svoje kuće i vratile se na svoja ognjišta, piše portal zasrebrenicu.ba

Od 2005. godine, Nura i Refija su konstantno zajedno. U Hagu, na suđenjima u Beogradu, na različiim akcijama, kada vidite Nuru, tu je obavezno i Refija.

Prije dva mjeseca, jedna žena iz Palestine, poslala je amanet imamu džamije na Kobiljoj glavi, Vehbiji Makiću, da uplati i na Hadždž pošalje jednu majku iz Srebrenice. Imam srebreničke – gradske džamije odlučio je da to bude Nura Mustafić.

- OGLAS -

Kada su došle u Novi Pazar prije nekoliko nedjelja, Nura je gradonačelniku Nihatu Biševcu saopštila da odlazi na Hadždž. Tada je gradonačelnik uvidio da ona ide sama, da ne ide i njena pratilja, komšinica i saborkinja, Refija.

Nakon njihovog povratka u Srebrenicu, gradonačelnik je odllučio da uz podršku donatora prikupi sredstva za obavljanje Hadždž-a Refiji Hadžibulić.

U toku od samo sahat vremena nekoliko donatora iz Novog Pazara, a uz koordinaciju gradonačelnika, sakupilo je novac.

Pojavio se i problem da nije bilo mjesta, jer se završilo prijavljivanje za odlazak, pa je za njeno mjesto lično urigrao i reis Kavazović.

Čast da Refiji Hadžibulić saopšti tu vijest, pripala je Fahrudinu Kladničaninu iz Nvo Forum 10. U trenutku saopštenja, Refija se onesvjestila.

Nura i Refija putuju zajedno da na Hadždž, biće u istom hotelu, u istoj sobi.

Dva dana prije nego će ih obići gradonačelnik Novog Pazara sa suprugom i Fahrudinom Kladničaninom, Refija je usnila san, kako je u dnu Potočara čeka Nura i kaže joj: hajde Refija, idemo na Hadždž, požuri, zakasnićemo! Idemo zajedno.

San se ispunio.

Nek bude od hajra ovim našim majkama a aferim za one koji su zaslužni da se ovaj san i ispuni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA