11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Sjedinjene Države i Kina dogovaraju nastavak razgovora

Informaciju je potvrdio ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow, prenosi Reuters.

Službenik Ureda američkog trgovinskog predstavnika kasnije je izjavio da su strane u postupku zakazivanja telefonskog razgovora na visokom nivou s kineskim dužnosnicima za sljedeću sedmicu.

Glavni pregovarači na strani SAD-a su američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer i sekretar trezora Steven Mnuchin, dok je glavni kineski pregovarač potpredsjednik Liu He.

- OGLAS -

Dvije strane već su telefonski razgovarale od prošlog vikenda kada su, na marginama summita G20 u Osaki, američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping pristali na ponovno pokretanje razgovora koji su zastali u maju.

Kudlow nije bio jasan u pogledu vremenskog roka za ponovno pokretanje razgovora licem u lice, rekavši da će početi “uskoro” i da će uslijediti najava.

“Ne znam tačno kada. Oni su na telefonu. Bit će na telefonu u sedmici  što dolazi i zakazat će sastanke licem u lice”, rekao je.

Razgovori SAD-a i Kine prekinuti su u maju nakon što su američki dužnosnici optužili Kinu da se povlači iz obaveza koje je ranije prihvatila u tekstu sporazuma koji su pregovarači gotovo dovršili.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA