Vijesti
WHO: Neke zemlje nemaju vakcine za najugroženije, to je travestija Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus travestijom je nazvao to što neke zemlje još uvijek nemaju vakcinu protiv koronavirusa da bi počele vakcinisati zdravstvene radnike i najranjivije ljude.
# Agencija

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus travestijom je nazvao to što neke zemlje još uvijek nemaju vakcinu protiv koronavirusa da bi počele vakcinisati zdravstvene radnike i najranjivije ljude.

“Povećanje proizvodnje i pravedna raspodjela i dalje su glavna prepreka zaustavljanju akutne faze pandemije covida-19”, kazao je Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare.

“Travestija je da su u nekim zemljama zdravstveni radnici i rizične grupe potpuno nevakcinisani”, dodao je.

Predsjednik Namibije Hage Geingob, jedan od nekoliko svjetskih čelnika pozvanih da se obrate na konferenciji WHO-a za Svjetski dan zdravlja, govorio je o apartheidu vakcina, po kojem određene zemlje moraju čekati na vakcine.

Geingob je kazao kako je Namibija primila vakcine od prijatelja, odnosno od Indije i Kine, ali da još čeka druge vakcine usprkos činjenici da je za njih platila polog. Čelnik WHO-a uvjeravao je da će Namibija za otprilike dva tjedna dobiti cjepivo putem globalnog mehanizma za raspodjelu cjepiva COVAX.
 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.