Vijesti
WHO: Prvi rezultati vakcine protiv COVID-19 krajem godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navela je da će rezultati testiranja nekih kandidata za vakcinu protiv nove vrste koronavirusa biti gotovi do kraja godine.
#

Glavni stručnjak naučne delegacije WHO-a dr. Soumya Swaminathan dotakla se pitanja o tome kada će se početi proizvoditi 35 vakcina, koje se još uvijek testiraju na ljudima u svijetu, kazavši da su za vrijeme ispitivanja i proizvodnje vakcine potrebni podaci i ljudski resursi.

"Moramo imati na umu da klinička ispitivanja protiv COVID-19 trebaju vremena. Ne možemo žuriti s tim", kazala je Swaminathan.

Swaminathan je pojasnila da se desetine hiljada ljudi trebaju prijaviti za učestvovanje u kliničkim ispitivanjima kako bi se napravila sigurna i efikasna vakcina.

Mike Ryan, direktor WHO-ovog programa za vanredne situacije, skrenuo je pažnju na konkurenciju kada je u pitanju rad na vakcini.

"To je utrka. To je utrka protiv virusa i utrka za spašavanje života. To nije utrka među kompanijama. To nije utrka između država. To je utrka za podršku javnom zdravstvu i podršku najsigurnijem i najefikasnijem mogućem načinu", rekao je Ryan.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.