Vijesti
WHO: Remdesivir ne pomaže u liječenju koronavirusa Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je danas da lijek za ebolu Remdesivir i još tri postojeća lijeka - hidroksiklorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona - daju male ili nikakve rezultate u liječenju koronavirusa.
#

Istraživanja provedena korištenjem spomenutih lijekova na 11.000 pacijenata u više od 30 zemalja pokazala su, na temelju proučavanja djelotvornosti terapije na ukupni mortalitet, pribjegavanje respiratoru i trajanje boravka u bolnici među hospitaliziranim pacijentima, da daju malen ili nikakav rezultat u liječenju oboljelih od covida-19. 

Remdesivir, lijek koji je razvila američka farmaceutska kompanija Gilead Sciences, bio je jedan od najranijih tretmana u liječenju covida-19. Prvenstveno je namijenjen liječenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo djelovanje u liječenju ebole, no u tome slučaju nije pokazao učinkovitost.

Nasumično ispitivanje ovih lijekova provedeno je u 405 bolnica u 30 zemalja, a u studiju je bilo uključeno 11.266 pacijenata.

Otprilike 2750 ljudi dobilo je Remdesivir, 954 hidroksiklorokin, 1411 lopinavir, 651 interferon i lopinavir, 1412 samo interferon, a 4088 nije dobilo nijedan od ispitivanih lijekova.

Unatoč preispitivanju učinkovitosti, Remdesivir je prvi lijek koji je dobio odobrenje EU za liječenje teških slučajeva bolesti uzrokovanih novim koronavirusom. Europska komisija ovaj je mjesec najavila ugovor o osiguranju dodatnih zaliha ovog antivirusnog lijeka za 500.000 pacijenata.

Gilead smatra da su podaci nedosljedni i da su preuranjeni 

Tvrtka Gilead smatra da "podaci nisu detaljno analizirani" te tvrdi da se zbog toga "ne može donijeti nikakav objektivan zaključak o efikasnosti Remdesivira".

"Podaci WHO-a se čine nedosljednima i preuranjenima, s obzirom na to da su rezultati više nasumičnih, manjih i kontroliranih studija objavljeni u recenziranim časopisima potvrdili kliničku korist od Remdesivira", rekli su iz Gileada za Reuters.

Korištenje Remdesivira je 1. svibnja odobrila i američka Uprava za hranu i lijekove u Sjedinjenim Državama i od tada je ovaj lijek dobio regulatorno odobrenje i u nekoliko drugih zemalja.

Glavna znanstvenica WHO-a Soumya Swaminathan ovaj je tjedan izjavila da zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda sada razmatra druge, nove mogućnosti u liječenju covida-19, kao što su monoklonska antitijela, imunomodulatorna terapija i neki noviji antivirusni lijekovi.

Monoklonska antitijela, koja je tijekom liječenja od covida-19 primao američki predsjednik Donald Trump, razvija tvrtka Regeneron Pharmaceuticals.

Premda deksametazon nije bio uključen u istraživanje WHO-a, britanska studija pokazala je da smanjuje stopu smrtnosti među hospitaliziranim pacijentima koji boluju od covida-19.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.