Vijesti
WHO: Stopa smrti mogla bi se upeterostručiti, ovo bi moglo spasiti 281.000 života u Europi Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu upozorio je u četvrtak na zabrinjavajući porast broja zaraženih koronavirusom. 'Covid-19 je sada peti uzrok smrti u Europi, dosegnuli smo 1000 smrti dnevno'
#

Istaknuo je da bi jednostavne mjere kao što je sustavno i masovno nošenje zaštitnih maski za lice od 95 posto umjesto današnjih 60 posto, u kombinaciji sa strogim nadzorom okupljanja u privatnim i na javnim prostorima, mogle do 1. februara 2021. godine spasiti čak 281.000 života.

Regionalni direktor ustvrdio je da je broj zaraženih koronavirusom u 53 države članice WHO-a iz Europe narastao sa šest na sedam milijuna u samo 10 dana, a rekordi su bili 9 i 10. oktobra kada je po prvi put broj novozaraženih premašio 120.000 slučajeva.

Stože mjere najavljene u nizu europskih zemalja, od Nizozemske preko Španjolske i Francuske do Češke, dobre su zato što su 'apsolutno nužne', rekao je Kluge.

Kluge je naveo da se sada ipak bilježi i pet puta manje smrtnih slučajeva od situacije u aprilu, iako je sada i do triput više novozaraženih.

Podsjetimo, glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu je izrazila zabrinutost da će nakon sadašnjeg globalnog povećanja slučajeva zaraze covidom-19 slijediti značajnije povećanje broja smrtnih slučajeva kojih je sada oko 5000 dnevno.

Broj novozaraženih naglo raste te uz Britaniju, koja je objavila da ima gotovo 20.000 novozaraženih u danu, Italija, Švicarska, Rusija i druge države javljaju o rekordnom broju novih slučajeva . Do sada je u svijetu registrirano više od 38 milijuna slučajeva zaraze novim koronavirusom, a gotovo 1,1 milion osoba umrlo je od covida-19, po podacima agencije Reuters.

"Povećanje broja smrtnih slučajeva uvijek kasni par tjedana za povećanjem broja slučajeva zaraze", rekla je dr. Soumya Swaminathan na WHO-ovoj konferenciji na društvenim mrežama. "Još uvijek gubimo oko 5000 ljudi dnevno... tako da ne trebamo biti zadovoljni što se broj smrtnih slučajeva smanjio", rekla je.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.