11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Dodik: RS neće prihvatiti migrante, to bi značilo protjerivanje Srba

Cilj je, kaže, da koalicija koja traje 20 godina opstane.

Uoči za sutra najavljenog sastanka rukovodstva SNSD-a i DNS-a, kazao je da njegova stranka ne vodi nikakave razgovore u tajnosti, “ali može da se čuje ili je to samo spekulacija, da to nije tako na nekim drugim stranama”.

Upitan da li će SNSD odstraniti DNS iz vladajuće koalicije ukoliko ta stranka podrži predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, Dodik je rekao da bi volio da mu je postavljeno pitanje da li u tome ima logike, navodeći da je njegov odgovor da ima.

- OGLAS -

Pojasnio je da se stepen koaliranja s DNS odnosi na entitetski i nivo BiH, a da je problem nastao na lokalnom nivou u Prijedoru.

-Na bazi toga i resursa koje DNS ima u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i dogovora koji smo imali u vezi sa Domom naroda, podrazumijeva se da smo zajedno. Svako iskakanje iz toga dovodi u pitanje taj nivo koalicionog dogovora, ali vjerujem da se to neće desiti – kazao je Dodik.

Predsjedništvo DNS-a, stranke koja je u vlasti s Savezom nezavisnih socijaldemokrata i Socijalističkom partijom u RS-u, donijelo je 5. oktobra odluku o zaustavljanju daljeg djelovanja u okviru Sporazuma o načinu i kriterijumima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018-2022. godina.

Dodik je danas ponovio da bh. entitet RS neće prihvatiti migrante na svojoj teritoriji, kao ni da oni iz Bihaća budu izmješteni u selo Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca.

Dodik tvrdi da nadležne institucije u BiH “ništa ne rade i da ne postoje kvalitetan odgovor na migrantsku krizu”.

Ustvrdio je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da bi smještanje migranata u Medenom Polju “imalo političku dimenziju čiji je cilj protjerivanje Srba s vjekovnih ognjišta”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA