11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Ministar Dragan Mektić: Graničnoj policiji nedostaje 500 policajaca

Vijeće ministara BiH održalo je danas u Sarajevu radno-konsultativni sastanak s direktorima sigurnosnih agencija BiH o temi “Stanje u oblasti migracija u BiH“, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, nakon sastanka, novinarima kazao da se situacija s migrantima ne pogoršava te da, spletom raznih okolnosti, broj migranata koji se nalaze u Bosni i Hercegovini čak i opada.

“Mislim da ih sad ima oko 3.500, a imali smo situacije kada ih je bilo i više od šest hiljada”, rekao je Mektić, dodajući da, ako se uspije održati ova dinamika, sa sadašnjim kapacitetima bi bilo dovoljno mjesta za migrante.

- OGLAS -

Naglasio je da je vrlo važno da su na sastanku saslušali direktore sigurnosnih agencija da uvide na koji način, u okviru nadležnosti Vijeća ministara BiH, mogu poboljšati kapacitete rada ovih sigurnosnih agencija.

“Uglavnom, najviše se toga odnosilo na jačanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta sigurnosnih agencija, a posebno je to interesantno u ovoj godini kad nemamo donesen budžet, tako da nema ni mogućnosti za neke kapitalne i druge investicije u okviru ovih sigurnosnih agencija”, rekao je Mektić.

Istakao je da su direktori agencija govorili i o određenim poteškoćama kao što su kadrovsko jačanje i tehničko opremanje agencija.

“Imamo situaciju da Graničnoj policiji nedostaje 500 policajaca. Jedna petina policajaca nedostaje Graničnoj policiji”, rekao je Mektić.

Napomenuo je i da postoje termovizijske kamere te da jedna takva kamera zamjenjuje 50 do 80 policajaca, dodajući da države u susjedstvu imaju takve kamere ali ne i BiH.

“Saslušali smo direktore sigurnosnih agencija, vidjeli koji su njihovi najveći problemi. Dali su nam određene prijedloge. Zamolio sam direktore da i dalje ostanu profesionalni, da rade časno, pošteno i profesionalno, da ne padaju pod bilo čije političke uticaje”, kazao je Mektić, istakavši da politika često ometa rad ovih sigurnosnih agencija.

“Mi smo jedina evropska država izvan Evropske unije koja nije potpisala operativni sporazum sa FRONTEX-om, evropskom institucijom za zaštitu granica i borbu protiv migracija, od kojih bi mogli dobiti veliku pomoć, pa čak i u evropskim policajcima”, rekao je Mektić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA