13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Pripadnici Oružanih snaga BiH dobijaju nove vojne legitimacije

U kasarni “Kozara” u Banjaluci danas je puštena u rad glavna stanica za izradu vojnih legitimacija. Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine kažu da su u pitanju prve legitimacije od osnivanja Oružanih snaga BiH koje se izdaju svim pripadnicima OS BiH.
U narednih šest mjeseci legitimacije će imati svi pripadnici OS BiH, javlja Anadolu Agency (AA)

Ovim legitimacijama potvrđuje se stvarni legitimitet pripadnika OS BiH i izvan kasarni koje su smještene na lokacijama u BiH, kao i izvan BiH, na aktivnostima kao što su učešće u mirovnim operacijama, na međunarodnim vježbama i druge.

Marina Pendeš, minstrica odbrane BiH, rekla je da su pripdnici OS BiH svojim stručnim radom doprinjeli da se zaključi ovaj značajni projekat. Ruth Wiseman, otpravnica poslova u ambasadi Velike Britanije u Sarajevu, rekla je da je u pitanju korak u modernizaciji OS BiH, bliže NATO standardima.

- OGLAS -

“Ovo je pokazatelj kako zajedničkim snagama i saradnjom između OS BiH, ministarstva odbrane, NATO štaba u Sarajevu i ambsade se može napravit uspješan projekat”, rekla je Wiseman i dodala da su donirali tehničku opremu, kao što su računari i kamere, kao i platili konsultatna koji je radio na izradi softvera.

Brigadir Sejad Zukić, voditelj projekta za izdavanje vojnih legitimacija, rekao je da je vojna legitimacija koncipirana tako da će podići bezbjednost, te će biti nemoguće bilo šta uraditi bez vojne legitimacije. Legitimacije sadže osnovne biometrijske podatke, ime prezime, fotografija, čin, te poziv na Ženevske konvencije.

“Ministarstvo odbrane je uložilo 224.000 KM, a ukupna vrijednost projekta je oko 300.000 KM”, rekao je on i dodao da sada imaju infrastrukturu za narednih 15 godina.

Odgovarajući na pitanja novinara o raspoređivanju pripadnika OS BiH na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom Pendeš je rekla da nema zakonskog osnva da pripadnike OS BiH pošalju da čuvaju granicu.
“Ali sukladno odluci Predsjedništva BiH mogu se angažirati privremeno, kao u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća i možemo ih angžirati da privremeno na pojedinim lokacijama gdje je potrebno izvršiti zaprečavanje, inženjerijske postrojbe izvrše zaprečavanje, ali ne da ostanu tu i da stoje”, rekla je Pendeš.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA