Vijesti
Centralnu Evropu čeka novi val vrućina, prouzrokuje ga "toplotna kupola" Iako su ovakve vremenske pojave karakteristične za juni i juli, kraj augusta također može imati slične karakteristike, naročito ukoliko se u obzir uzme nekoliko faktora.
#

Na području centralne Evrope, tačnije Austrije i Švicarske, ovog vikenda počet će još jedan toplotni val koji bi se na ovim prostorima trebao zadržati do narednog petka.

Prema pisanju austrijskih medija, u alpskom regionu najavljuju se temperature do 37 stepeni Cellzija.

"Čak i na najvišim planinskim vrhovima u zemlji moguće je da će se registrovati dvocifrene temperature u plusu. Za glečere je ovo poseban problem te se očekuju gubici od pet do deset centimetara u debljini leda po danu", piše Heute.

Prema austrijskim meteorolozima, razlog novog toplotnog talasa je snažno područje visokog pritiska. Područja visokog pritiska ljeti se obično nazivaju i "toplotne kupole".

"Ako vremenski obrazac traje nekoliko dana te se dotok veoma toplog zraka nastavi, u atmosferi se razvija 'mjehur' toplog zraka odnosno 'toplotna kupola'. Zagrijavanje u atmosferi primjetno je i na tlu", navodi austrijski list.

Iako su ovakve vremenske pojave karakteristične za juni i juli, kraj augusta također može imati slične karakteristike, naročito ukoliko se u obzir uzme nekoliko faktora.

"Kada se spoje faktori kao što su suho tlo, fen vjetar i visok položaj sunca, tada se novi temperaturni rekordi postavljaju jako često."

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.