8.8 C
Sarajevo
18.04.2024

Privremeni svjetski prvak: Gaethje slomio Fergusona i izborio se za okršaj sa Khabibom

Justin Gaethje je u glavnoj borbi UFC-a 249 u Džeksonvilu pobijedio Tonyja Fergusona i osvojio titulu privremenog svjetskog prvaka u lakoj kategoriji.

Gaethje je dominirao od početka slavio tehničkim nokautom nakon što je sudac prekinuo borbu u petoj rundi i tako poštedio Fergusona dodatnih batina.

Iako svijet sporta stoji i ne održava se praktički nijedno takmičenje osim nekoliko manje atraktivnih nogometnih liga, UFC je ipak odlučio u strogo kontrolisanim uvjetima održati ovaj event koji je na rasporedu bio 18. aprila, ali je prebačen za 9. maja.

- OGLAS -

Trebao je to biti veliki sudar svjetskog prvaka Khabiba Nurmagomedova i Tonyja Fergusona koji su se trebali sastati u petom pokušaju nakon što su prethodna četiri susreta otkazana iz raznih razloga. No, i peti put je borba otkazana zbog pandemije koronavirusa pa je umjesto Khabiba u program uskočio Justin Gaethje.

Ferguson je bio veliki favorit u ovoj borbi, ali je Gathje odlično otvorio borbu i dominirao prve dvije runde da bi ga Ferguson srušio aperkatom u drugoj rundi, no izazivača je spasilo zvono. Gaethje je došao k sebi i oporavio se da bi u trećoj rundi s tri strašna krošea vidljivo uzdrmao Fergusona koji je od tog trenutka počeo gubiti borbu.

Nakon tri runde Gaethje je imao prednost i koliko god je Ferugson pokušavao uzvratiti, nije uspio. Nakon kratkog napada Fergusona, Gaethje je pogodio još jedan kroše iz kojeg se Tony jedva izvukao da bi minutu i 20 sekundi prije kraja Gaethje fantastičnom kombinacijom riješio meč. Nakon nekoliko snažnih direktova, Gaethje je nastavio udarati Fergusona koji više nije pružao vidljivi otpor i, iako je uspio ostati na nogmama, sudija Herb Dean je prekinuo borbu.

Naredni protivnik Gaethjea trebao bi biti Khabib Nurmagomedov, protiv kojeg će braniti tek stečenu titulu.

Što se tiče ostalih sinoćnjih borbi, Henry Cejudo je tehničkim nokautom u drugoj rundi slavio protiv Dominicak Cruza, a potom je objavio da se povlači.

Francis Ngannou je nokautirao Jairzinha Rozenstruika za 18 sekundi borbe. Calvin Kattar je tehničkim nokautom slavio protiv Jeremyja Stephensa u drugoj rundi. Greg Hardy je jednoglasnom odlukom sudija savladao Yorgana De Castra.

Donald Cerrone je u svojoj 52. zvaničnoj borbi u karijeri poražen od Anthonyja Pettisa jednoglasnom odlukom sudija.

Video: 

(SCS)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA