Vijesti
"Glečer sudnjeg dana" topi se rapidno, urušavanje bi dovelo do katastrofe Svake godine glečer izbacuje milijarde tona leda u okean, pridonoseći oko četiri posto godišnjeg porasta razine mora.
#

"Glečer sudnjeg dana" na Antarktiku, koji je dobio nadimak jer bi njegovo urušavanje moglo dovesti do katastrofalnog porasta razine mora, prema novom istraživanju počeo je brže da se otapa na neočekivane načine.

Glečer Thwaites otprilike je veličine Floride i nalazi se na zapadnom Antarktiku.

U dvjema studijama, objavljenim u srijedu u časopisu Nature, naučnici su otkrili da se duboke pukotine i “stubičaste” formacije u ledu tope puno brže, iako je tempo otapanja ispod većeg dijela ledene ploče sporiji nego što se dosad mislilo. Ali ključni glečer je vrlo ranjiv kako se okean zagrijava, piše CNN.

Kako se klimatske promjene ubrzavaju, glečer Thwaites se brzo mijenja

Svake godine glečer izbacuje milijarde tona leda u okean, pridonoseći oko četiri posto godišnjeg porasta razine mora. Naročito brzo topljenje događa se na mjestu gdje se glečer susreće s morskim dnom, koje se povuklo gotovo četrnaest kilometara od kasnih 90-ih, izlažući veći komad leda relativno toploj okeanskoj vodi.

Potpuni kolaps samog Thwaitesa mogao bi dovesti do porasta razine mora za više od sedamdeset centimetara, što bi bilo dovoljno da opustoši obalne zajednice širom svijeta.

Ali Thwaites također djeluje kao prirodna brana za okolni led na Zapadnoj Antarktici, a naučnici su procijenili da bi globalna razina mora u konačnici mogla porasti za oko deset stopa ako se Thwaites sruši.

Iako bi moglo potrajati stotine ili hiljade godina, led bi se mogao raspasti mnogo ranije, što bi izazvalo povlačenje glečera koji je i nestabilan i potencijalno nepovratan.

Šta je donijelo istraživanje?

Kako bi bolje razumjeli preoblikovanje udaljene obale, tim američkih i britanskih naučnika iz International Thwaites Glacier Collaboration otputovao je na glečer krajem 2019. godine.

Koristeći bušilicu s vrućom vodom, izbušili su rupu duboku gotovo 600 metara u ledu i tokom petodnevnog razdoblja postavili su niz instrumenata za mjerenje.

Instrumenti su uključivali robota poput torpeda nazvanog Icefin, koji im je omogućio pristup područjima do kojih je prije bilo gotovo nemoguće doći. Daljinski upravljano vozilo snimalo je slike i bilježilo informacije o temperaturi, salinitetu vode, kao i okeanskim strujama.

U jednom od radova, koje je vodila naučnica Britney Schmidt sa Univerziteta "Cornell", naučnici su otkrili da toplija voda ulazi u pukotine i druge otvore poznate kao terase, uzrokujući bočno topljenje od trideset metara ili više godišnje.

“Topla voda ulazi u najslabije dijelove glečera i pogoršava stanje”, rekla je Schmidt Reutersu. “To je vrsta stvari oko koje bismo svi trebali biti jako zabrinuti”, rekla je o nalazima koji su naglasili kako klimatske promjene dopiru do izolirane Antarktike.

Rezultati drugog rada, na kojima je Schmidt također radila, pokazali su otapanje oko pet metara godišnje blizu linije uzemljenja glečera – manje od onoga što su najagresivniji modeli stanjivanja ranije predviđali, piše Hina.

“Glečer je još uvijek u problemu”, rekli su naučnici. Ono što su otkrili je da uprkos malim količinama otapanja još uvijek postoji brzo povlačenje glečera, tako da se čini da nije potrebno puno da se glečer pogura izvan ravnoteže.

Studija iz 2021. pokazala je da bi se ledeni greben mogao razbiti u sljedećih pet godina, a prošle su godine znanstvenici rekli da se ledenjak Thwaites drži “noktima” dok se planeta zagrijava, s potencijalom brzog povlačenja u narednim godinama.

“Znali smo da se ovi ledenjaci mijenjaju. Znali smo da je to povezano s temperaturom okeana. Znali smo da se događa topljenje. Znali smo da se atmosfera zagrijava. I znali smo da se ledenjaci raspadaju”, rekla je Schmidt.

David Rounce, glaciolog sa Univerziteta "Carnegie Mellon", koji nije bio uključen u studiju, rekao je za CNN da novo istraživanje nudi nove uvide u to koliko se brzo otapa dno ledenog grebena i mehanizme po kojima se otapa, a koji su vrlo važni za poboljšavanje našeg razumijevanja i sposobnosti modeliranja kako će se Thwaites promijeniti u budućnosti.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.