1 C
Sarajevo
23.04.2024

Radončić objasnio zašto su Rusi mogli doći u Banjaluku, a ne i u Mostar

Ministar bezbijednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić izjavio je da je raniji dolazak ruskih stručnjaka u Banjaluku, gdje su dezinfikovali određene objekte, bio tretiran kao humanitarna pomoć, dok je ruskim stručnjacima onemogućen ulazak u zemlju i odlazak u Mostar jer se to više nije moglo tretirati samo kao humanitarni rad, s obzirom na to da u tom timu ima vojnih osoba.

“Prvi ulazak, odnosno sletanje tri aviona iz Rusije u Banjaluku, odobrilo je Ministarstvo spoljnih poslova BiH (MSP), a ne Ministarstvo bezbijednosti”, naveo je Radončić.

On je naveo da u tome nije bilo ničega nezakonitog, jer je ministrica spoljnih poslova Bisera Turković tu odluku donijela u skladu sa odlukom Savjeta ministara BiH da humanitarna pomoć i medicinski radnici iz drugih država mogu ulaziti u BiH i da su oni izuzeti odlukom o zabrani ulaska stranaca u zemlju.

- OGLAS -

Dalje je rekao da Ambasada Rusije u BiH, u noti prema MSP-u BiH, tada uopšte nije navela da se radi o osoblju sa vojnim činovima i o vojno-medicinskoj opremi.

“Međutim, drugi zahtjev, odnosno nota ruske ambasade prema MSP-u, za ulazak istog konvoja i osoba preko kopnene granice, ovoga puta je sadržavala znatno detaljniji spisak vojno-tehničkih sredstava, imena i prezimena medicinskog tima, ali i njihove vojne činove”, naveo je Radončić.

Prema njegovim rečima, to je značilo da MSP BiH, za razliku od ranijeg sletanja i dolaska u Banjaluku, to više nije moglo označiti samo kao humanitarno djelovanje.

“Potpuno normalno, zatražilo je postupanje Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva bezbijednosti BiH”, naglasio je Radončić.

Ruski vojni stručnjaci, koji su krenuli u Mostar kako bi izvršili dezinfekciju tamošnje Sveučilišne bolnice, ostali su prije nekoliko dana na graničnom prijelazu Rača, jer im nije dozvoljen ulazak iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Njih je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović pozvao da izvrše “dekontaminaciju i dezinfekciju” Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Konačnu odluku o njihovom ulasku u BiH treba da donese Predsjedništvo BiH, u čijoj je nadležnosti davanje odobrenja za ulazak vojno-medicinskih snaga Ruske Federacije na teritoriju države.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA