Vijesti
Guterres: "Čovječanstvo je postalo 'oružje za masovno uništenje' planete" COP15 se treba suočiti s velikim izazovima: milionu vrsta prijeti izumiranje, trećina kopna je ozbiljno narušena, plodno tlo nestaje, a okeani ubrzano propadaju zbog onečišćenja i klimatskih promjena.
#

"Čovječanstvo je postalo 'oružje za masovno uništenje' i vrijeme je da prekinemo naš 'rat s prirodom'", poručio je u utorak UN-ov glavni sekretar Antonio Guterres, pozivajući zemlje na odvažne odluke, na svečanom otvorenju COP15 o bioraznolikosti.

“S našim nezajažljivim apetitom za nekontrolisan i nejednak privredni rast, čovječanstvo je postalo oružje za masovno uništenje” planete", upozorio je na početku konferencije u Montrealu na koju gleda kao na “priliku da se prekine ta orgija uništavanja”.

Od dolaska na mjesto UN-ovog glavnog sekretara 2017., Guterresu je jedan od prioriteta borba protiv klimatskih promjena. Njegov vatreni govor na početku konferencije COP15 pokazuje da mu je na srcu sudbina biljnog i životinjskog svijeta te ugroženih ekosistema – krize koje su međusobno povezane.

Guterres je govorio nakon kanadskog premijera Justina Trudeaua, čiji je nastup prekinulo udaranje u bubnjeve desetina predstavnika tamošnjih starosjedilaca.

“Genocid nad autohtonim narodima = ekocid”, “Želite li sačuvati bioraznolikost, prestanite zaposjedati naše zemlje”, pisalo je na transparentu koji su podigli na nekoliko minuta praćeni pljeskom dijela dvorane, nakon čega su u miru sprovedeni prema izlazu.

COP15 se treba suočiti s velikim izazovima: milionu vrsta prijeti izumiranje, trećina kopna je ozbiljno narušena, plodno tlo nestaje, a okeani ubrzano propadaju zbog onečišćenja i klimatskih promjena.

Hemikalije, plastika i atmosfersko onečišćenje guše zemlju, vodu i zrak, a zagrijavanje planete zbog sagorijevanja fosilnog goriva uzrokuje klimatski haos – s toplotnim valovima, šumskim požarima, sušama i poplavama.

Više od 190 zemalja učestvuje od 7. do 19. decembra na konferenciji COP15 o bioraznolikosti ne bi li postigle dogovor o prirodi za naredni desetogodišnji period. No ishod pregovora o dvadesetak ciljeva koji bi trebali očuvati ekosisteme do 2030., još je neizvjestan.

“Danas nismo u skladu s prirodom, naprotiv, sviramo mnogo drukčiju melodiju, a ta je ‘kakofonija haosa’, što se svira na instrumentima, za uništenje”, zaključio je UN-ov glavni sekretar.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.