7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Milorad Dodik na komemoraciji u Donjoj Gradini: “Ne mogu potisnuti sjećanje, ni bol” (FOTO)

U Donjoj Gradini koja je u Drugom svjetskom ratu činila dio kompleksa jasenovačkog logora smrti, gdje su ustaše na zvjerski način likvidirale više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja danas je obilježena 75 godišnjica proboja poslJednje grupe logoraša te Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u ovom koncentracionom logoru.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH je u Donjoj Gradini.

-Kada dolazim ovdje, ne mogu potisnuti ni sjećanje ni bol, kao dijete Kozare vaspitan na mitu Kozare, gdje sam slušao priče o ubistvima i stradanjima – naglasio je Dodik na početku izlaganja podsjetivši da je od “proboja je prošlo mnogo dana i godina”.

- OGLAS -
RAS Srbija / 

-Želja komunističkih vlasti da zatru priču o Jasenovcu nije uspjela kao što nije uspio ni pokušaj da se ovdje pobiju svi Srbi. Da jesu, mi ne bismo bili ovdje, a imali su zločinci veliku želju da to urade. Činjenica da je sa samo dan prije proboja ustaše ubiju 700 žena, što je znak da ni raspad NDH nije bio dovoljna da odustanu od ubistava – rekao je Dodik.

On je dodao da je NDH promovisana u ideju fašizma.

– Nacizma sa jednim ciljem, a on je da stvori hrvatsku državu, a iz nje eliminiše svakoga Srbina i  svakoga čovjeka koji tome ne pripada. Zato smo stradali, to je samo dio naše priče o našem stradanju u prošlom vijeku. Logično je pitanje, kako smo uspjeli preživjeti i opstati. Uspjeli smo jer smo vjerovali u slobodu.

Zabluda je bila stvaranje Jugoslavije, gdje su Srbi ugradili svoju slobodu. Ovdje se okupljamo da odamo poštu stradalim narodima, uništenju koje je ostavilo teške posljedice na našu ekonomiju. Ovdje nisu uspjeli srušiti našu želju, poriv za slobodom – rekao je Milorad Dodik rekavši da je Republika Srpska sinonim te slobode.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske naglasila je u Donjoj Gradini da su šanse za izbavljenje iz Jasenovca bile gotovo nemoguće i nevjerovatne.

– Zahvaljujući hrabrosti posljednjih logoraša, strašna istina o Jasenovcu je sačuvana. Mi smo dužni da tu strtaršnu lekciju pamtimo i prenosimo. Ovdje se radilo o intitucionalnom projektu NDH o uništenju srpskog, jevrejskog i romskom narodu, a opasnost su vidjeli i u djeci koju su amsovno ubijali – naglasila je Cvijanovićeva podsjetivši da je ovdje najskuplje plaćena lekcija iz istorije.

-Dok stojimo na ovom mjestu govorimo o moralno i svakoj drugoj propasti ljudskog roda, oličenoj kroz masovne i svirepe egzekucije koje su vršene nad nedužnim stanovništvom, planskom istrebljenju i zatiranju svakoga, od nerođenog djeteta do starca, o ožasu takvog masovnog stradnaja – rekla je Željka Cvijanović zahvaliviši, kao i Milorad Dodik, saradnji, razumijevanju i pomoći Srbije, Izraela id rugih prijatgelja iz svijeta.

Poruke je video linkom uputilo nekoliko vjerskim službenika u ime jevrejske i romske zajednice koji su odali počast žrtrvama logora Jasenovac i Donje Gradine. Vijence su položili predstavnici Republike Srpske i institucija BiH iz Republike Srpske, potom šef delegacije EU u BiH, ambasadori više zemalja među kojima Rusije, Kine, Velike Britanije, predstavnici boračkih organizacija, udruženja građana…

Program je počeo vjerskim obredom i molitvom za žrtve.Više delegacija položilo je vijence i cvijeće te zapalilo svijeće pored spomen-obilježja stradalima, o čemu i sada svjedoče nepregledna grobna polja.
Obilježavanje je održano uz poštovanje propisanih mjera zaštite, zbog pandemije virusa korona. Međutim, to ni malo ne umanjuje snagu poruka koje su odavde poslali zvaničnici Republike Srpske i potkozarskih opština opustošenih tokom Drugog svjetskog rata te predstavnici međunarodnih organizacija, ambasadori više zemalja, prenosi Srpskainfo. 

RAS Srbija / 

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac. Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Јasenovac bilo je više od 20.000 djece.

Poruke je video linkom uputilo nekoliko vjerskih službenika u ime jevrejske i romske zajednice koji su odali počast žrtrvama logora Jasenovac i Donje Gradine. Vijence su položili predstavnici Republike Srpske i institucija BiH iz Republike Srpske, potom šef delegacije EU u BiH, ambasadori više zemalja među kojima Rusije, Kine, Velike Britanije, predstavnici boračkih organizacija, udruženja građana…

Video poruka iz Izraela

Haim Bivas, gradonačelnik izraelskog grada Modina je u video poruci kazao da se svi danas mole za žrtve Donje Gradine.

– Tačno prije 75 godina zazvonila su zvona slobode. Genocid nevidenih razmjera do tada, promijenio je tok istorije. Donja Gradina i Jasenovac pokazuju da će i Republika Srpska, kao i Izrael stajati iza toga da se ovakav zločin genocida nikada ne ponovi – poručio je Bivas.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA