Vijesti
Iako je kalendarski zima: Brazil pogodio toplotni val To je također donijelo suhe uslove i nisku vlažnost za zemlju koja je dom amazonske tropske prašume.
#

Temperature u augustu su porasle na 42 stepena nakon što je planeta Zemlja zabilježila najtopliji jul ikada. Shodno tome, Brazil se suočava sa toplotnim valom iako je kalendarski zima.

Rijetki toplotni val zahvatio je u četvrtak 19 brazilskih gradova, kao i glavni grad Brazilije, prema podacima Nacionalnog meteorološkog instituta.

To je također donijelo suhe uslove i nisku vlažnost za zemlju koja je dom amazonske tropske prašume.

Ranije ovog mjeseca, Čile je također iskusio zimski toplotni val sa temperaturama koje su dostigle 37 stepeni Celzijusa.

Stanovnici Rio de Žaneira i Sao Paula, dva najnaseljenija brazilska grada, također su pogođeni toplotnim valom. U Riju su temperature dostigle 38,7 u četvrtak - drugi najtopliji dan u gradu u 2023. godini.

Klimatolog Jose Marengo iz Nacionalnog centra za praćenje katastrofa rekao je da su topliji dani tokom zime obično uzrokovani anomalijom visokog pritiska koja formira kupolu nad dijelom država, uključujući jugoistočnu i južnu Amazoniju, prenosi Euronews.

Klimatske promjene i fenomen El Nino vjerovatno su pojačali više temperature i sušnije vremenske uslove, kaže Renata Libonati, istraživač sa Federalnog univerziteta Rio de Janeiro.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.