Vijesti
Izvor Temze pomakao se osam kilometara nizvodno, prvi put u historiji Premda se dijelovi riječnog korita u Gloucestershireu redovno isušuju tokom ljeta, stručnjaci kažu da je zabrinjavajući znak utjecaja klimatske krize činjenica da Temza izvire tako daleko nizvodno.
#

Izvor rijeke Temze u Engleskoj pomakao se osam kilometara nizvodno prvi put u svojoj historiji.

Premda se dijelovi riječnog korita u Gloucestershireu redovno isušuju tokom ljeta, stručnjaci kažu da je zabrinjavajući znak utjecaja klimatske krize činjenica da Temza izvire tako daleko nizvodno, prenosi Hina.

To se dogodilo nakon više sedmica sušnih razdoblja i temperatura koje su prošli mjesec u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva premašivale 40 stepeni Celzijevih.

Christine Colvin, direktorica u Rivers Trustu, organizaciji za očuvanje okoline, rekla je: “Ono što vidimo na izvoru slavne rijeke Temze nažalost simbolizira situaciju s kojom se suočavamo širom zemlje, sada i ubuduće.

Štednja vode

“Iako nije neuobičajeno da izvor bude suh ljeti, vidjeti rijeku kako teče osam kilometara nizvodno je bez presedana.

„Klimatska kriza izaziva, i izazivat će, još ekstremnije vremenske uvjete, uključujući suše i toplinske valove.

“Ovo predstavlja ozbiljnu prijetnju rijekama i, kao rezultat toga, širem krajoliku”.

Rivers Trust poziva na podršku domaćinstvima da smanje potrošnju vode, kao što je ugradnja zahoda s malim protokom vode i spremnika za vodu, te održivu odvodnju uključujući kišne vrtove, močvare i propusno popločenje za obnovu lokalnih zaliha podzemnih voda.

Rijeka Temza tradicionalno je dugačka oko 346 kilometara i teče istočno od Cotswoldsa do Londona i izlazi u Sjeverno more.

To je druga najduža rijeka u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon Severna, i na njoj se održavaju godišnje utrke čamaca između Oxforda i Cambridgea.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.