Vijesti
Klimatski izazovi znatno ozbiljniji od ekonomskih i energetskih Cijeli ekosistem se mijenja puno brže nego što su naučnici očekivali do prije nekoliko godina, rekao je čelnik Evropske svemirske agencije Josef Aschbacher
#

Čelnik Evropske svemirske agencije (ESA) Josef Aschbacher upozorava da bi posljedice ekonomska krize izazvane problemima s opskrbom energentima, mogle biti sitne u usporedbi s posljedicama šteta od toplinskih valova i suše te poziva na hitnu akciju u borbi protiv klimatskih promjena.

Aschbacher kaže da uzastopni toplinski valovi zajedno sa šumskim požarima, presušivanjem rijeka i rastućim temperaturama, ne ostavljaju nikakvu sumnju kakav će utjecaj klimatske promjene imati na poljoprivredu i druge industrije.

“Danas smo vrlo zabrinuti zbog energetske krize i to s pravom, ali ona je vrlo mala u usporedbi s utjecajem klimatskih promjena koje su znatno većeg opsega te se stvarno moramo vrlo brzo uhvatiti u koštac s njima”, rekao je.

Rekordi koji zabrinjavaju

Ove je godine u Francuskoj požar progutao više od 57.200 hektara, što je gotovo šest puta više od godišnjeg prosjeka.

U Španiji je dugotrajno sušno razdoblje učinilo juli najtoplijim mjesecom, barem od 1961. godine, piše Reuters a prenosi Hina.

Vodostaji jezera Great Salt Lake u američkoj saveznoj državi Utah i italijanske rijeke Po na najnižem su zabilježenom nivou u historiji.

Velika Britanija je u utorak izdala novo upozorenje za “ekstremnu vrućinu”, nakon što su rekordne temperature koje su dosezale i iznad 40 Celzijevih stepeni ponovno vratile fokus na klimatske rizike u julu. Aschbacher je tada rekao da je pitanje klimatskih rizika najveći izazov za čovječanstvo.

“Situacija je prilično loša. Vidimo ekstreme koji prije nisu bili uočavani”, kazao je Ascbacher.

Visoke temperature zraka nisu jedini problem, jer Zemljina površina također postaje toplija.

Aschbacher je rekao da je ESA-ina serija satelita Copernicus Sentinel-3 posljednjih sedmica izmjerila “ekstremne” temperature kopnene površine više od 45 stepeni Celzija u Britaniji, 50 stepeni u Francuskoj i 60 stepeni u Španiji.

Temperatura površine tla pokreće cirkulaciju zraka.

“Zaista se cijeli ekosistem mijenja vrlo, vrlo brzo, puno brže nego što su naučnici očekivali do prije nekoliko godina. Suša, požari, intenzitet oluja – sve zajedno su vidljivi znakovi klimatskih promjena”, kaže Aschbacher.

Promjene temperature

Kako promjene temperature također postaju izraženije, vjetrovi postaju jači i izazivaju jače oluje.

Aschbacher odbacuje ono što imenuje kao dva mita na koja se pozivaju kritičari brze međunarodne klimatske akcije.

“Prvi je uvjerenje kako se može čekati i da ćemo čekanjem nekako riješiti problem, a drugi da će borba s klimatskim promjenama biti skupa i utjecati na najsiromašnije, pa to to ne bismo trebali činiti”.

Upozorava da uvijek ima vremenskih kolebanja, ali ne u sadašnjim razmjerima i ističe kako nema sumnje da su uzrokovane klimatskim promjenama.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.