-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Džaferović i Komšić neće na sastanak sa Lavrovom

Njih dvojica će u 9 sati i 30 minuta o razlozima zbog kojih nisu prisustvovali sastanku sa ruskim ministrom vanjskih poslova govoriti na konferenciji za novinare.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastat će se u utorak u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, najavljeno je ranije iz Predsjedništva.

Sastanak je zakazan za 9.00 sati u Predsjedništva BiH, a nakon sastanka predviđeno je saopštenje za javnost.

- OGLAS -

Potom će se Lavrov sastati s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a planiran je i sastanak delegacija ministarstava BiH i Rusije.

Predviđeno je da tokom posjete ministra vanjskih poslova Rusije bude potpisan Plan konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara i Ministarstva vanjskih poslova Rusije za period 2020/2021.

Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov, izjavio je u ponedjeljak navečer, 14. decembra u Istočnom Sarajevu da je Dejtonski sporazum ‘temelj funkcionisanja BiH, te da ‘treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta’, potvrđeno je za RSE.

Lavrov se u ponedjeljak sastao sa predsjedavajućim bosanskohercegovačkog Predsjedništva Miloradom Dodikom, nakon čega je poručio “da svaki pokušaj da se ruši Dejton ili da se vrši njegova erozija može dovesti do ozbiljnih posljedica”.

Održao je i sastanak s liderom Hrvatske Demokratske Zajednice (HDZ) Draganom Čovićem na kojem je, kako je saopšteno, razgovarano o političkoj situaciji u BiH i hitnosti promjene Izbornog zakona BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA