Vijesti
Kakvo nas vrijeme očekuje?
Meteorolog FACE TV objavio detaljnu vremensku prognozu: Evo kakvo nas vrijeme čeka ovih dana Meteorolog FACE TV, Haris Babić, prognozirao je vremenske prilike do vikenda.
#

Četvrtak donosi dosta oblačan dan sa kišom, koje opet neće biti posvuda. Naime, našim predjelima će se približiti vlažan zrak u sklopu ciklone koja će se iz Sredozemlja tokom sutrašnjeg dana premjestiti na područje južnog Jadrana. Upravo zbog takvog pozicioniranja ciklone, najviše kiše bi upravo ovaj oblačni sistem donio predjelima uz južni Jadran, odnosno i južnim jugoistočnim predjelima do centralnih predjela BiH.

Modeli nisu baš usaglašeni po pitanju količina, ali za očekivati je da u ovim predjelima lokalno padne najmanje preko 30 mm ili litara kiše po kvadratnom metru unutar 24 sata. Poznati meteorološki ECMWF model za područje Hercegovine predviđa količine i između 50 i 100 mm, iako drugi modeli ne dijele tako velike količine.

Sve u svemu, dosta kišovito se očekuje u ovim krajevima te bi to svakako moglo uzrokovati porast vodotoka i manjih rijeka i za svaki slučaj je potrebno provesti neophodne mjere zaštite pročišćavanja vodnih kanala.

Inače, prema ostatku Bosne očekivane količine padavina su sve manje i to pogotovo najmanje na sjeverozapadu BiH, gdje bi moglo ostati uglavnom suho tokom četvrtka te i uz nešto manje oblačnosti, s obzirom na to da bi tu negdje bila granica ove oblačne zone.

FOTO: H. Babić

Sutrašnje maksimalne temperature zraka, usljed oblačnijeg vremena, bile bi i ispod prosječnih, uz najviše temperature i ispod 20 stepeni Celzija, a najsvježije bi bilo u centralnim predjelima. Tako, recimo, u Sarajevu bi sutra maksimalna temperatura bila oko 16, a prosječna maksimalna za ovaj mjesec za Sarajevo iznosi čak oko 25 stepeni Celzija, što nam govori o kakvom se negativnom temperaturnom odstupanju radi.

Tokom petka slijedi slabljenje utjecaja ciklonalnog sistema, što donosi smanjenje naoblake i slabljenje te prestanak padavina i u ovim predjelima gdje se očekuje najkišovitije tokom četvrtka. Tako tokom petka možemo očekivati i sunčane intervale, i to ponajviše u Krajini. Očekuje se i toplije vrijeme u odnosu na četvrtak.

FOTO. H. Babić

Za vikend stabilnije; još ponegdje može pasti nešto kiše, a onda od nedjelje daljnja stabilizacija, sunčanije vrijeme, priliv toplog zraka te skok temperatura zraka... Naime, na Atlantiku se očekuje djelovanje ciklone, po čijoj prednjoj strani bi se povlačio topliji zrak po zapadnoj Evropi. Tako bi i ka našim krajevima uslijedio priliv toplijeg zraka, a tome će pogodovati i odsustvo visinske ciklone nad ovim predjelima, što će nekoliko dana iduće sedmice donositi vrlo toplo do vruće vrijeme, sa temperaturama do 30 stepeni Celzija, a moguće je i više.

FOTO: H. Babić

Po trenutnim meteorološkim izgledima, možemo očekivati da se taj topliji val zadrži do 22., odnosno do 23. juna, tj. do narednog četvrtka i petka. Dakle, po svemu sudeći, ovo bi bio prvi ozbiljniji topliji val ovog ljeta, što će se poklopiti sa prvim danima zvaničnog kalendarskog početka ovog godišnjeg doba.

Nakon toga, izgledna je nova destabilizacija atmosfere – uz moguću pojavu pljuskova te ne tako toplo vrijeme. Svakako da su ovo dugoročnije projekcije, pa valja pričekati da se taj period približi, kako bi bilo jasnije uvidjeti razvoj atmosferskih dešavanja.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.