Vijesti
Piše: Haris Babić, meteorolog FACE TV
Meteorolog FACE TV prognozirao vremenske prilike ovog vikenda: Šta možemo očekivati? Pročitajte vremensku prognozu.
#

U subotu, 22. 9., stiže nam kalendarska jesen. Očekuje se da meteorološke prilike ovog vikenda u dobroj mjeri potvrde taj jesenji dolazak. Posljedica je to izražene promjene vremena koja nam stiže.

Naime, sa zapada nam se približava fronta koja  je kao ogranak izražene ciklone koja je djelovala ove sedmice blizu Velike Britanije. Ciklona koja je tamo dosta utjecala na vrijeme je zapravo ostatak uragana „Lee“ koji je prethodno pogodio dijelove SAD i Kanade.  Vratimo se meteorološkim uvjetima koji nas čekaju. Fronta se preko zapadne Evrope približava našim krajevima i dolaskom nad Sredozemlje i područje uz Jadran očekuje se da rezultira nastankom polja ciklone, što će sve donijeti dosta nestabilno vrijeme našim krajevima sa lokalno izglednim obilnijim količinama padavina ovog vikenda. Pritom, vlada izražena mlazna struja visoko u atmosferi koja je svakako vezana uz navedenu promjenu vremena, a i generalno ima važnu ulogu u cirkulaciji atmosfere.

Meteorološku situaciju dobro prikazuje i ova sinoptička karta, gdje je prikazana navedena fronta i ciklona:

Vikend pred nama tako donosi dosta oblačnije i nestabilnije vrijeme. Tokom subote očekivat ćemo i kišu pljuskove, te i grmljavinu. Lokalno su izgledni i izraženiji pljuskovi sa većim obilnijim količinama padavina. Pritom, usljed veće količine kiše se očekuje i porast vodotoka, pogotovo onih bujičnih. Prijepodne u subotu ponajviše kiše se očekuje u zapadnim, sjeverozapadnim i dijelu sjevernih krajeva BiH, a u drugom dijelu dana se očekuju pljuskovi i u drugim krajevima.

Na karti ispod su prikazane ukupne količine padavina do ponedjeljka.

Najveće količine do ponedjeljka se očekuju u dijelovima Hrvatske, pogotovo sa naglaskom Dalmacije prema području Like, zatim dijelovima sjeverozapadne, zapadne te južne jugozapadne BiH.

I u drugim krajevima su izgledni izraženiji pljuskovi, pa i lokalno veće količine padavina, pogotovo u drugom dijelu subote, pa i moguće u noći na nedjelju.

Druga važna okosnica promjene jeste i prodor hladnijeg zraka, što se može vidjeti na fotografiji ispod sa temperaturama tokom nedjelje. Nedjelja tako donosi značajno osvježenje, ponegdje i za oko 10 °C nižu poslijepodnevnu temperaturu od subote. Pravi jesenjski svježi dan.

Uz sve navedeno se očekuje i do umjeren i pojačan vjetar južnih smjerova, u zoni pljuskova moguće i promjenljivog smjera, a očekuje se da južne smjerove zamijeni vjetar sjevernih smjerova ponegdje već sutra do kraja dana te u nedjelju i u drugim krajevima kada se pogotovo na sjevernom i srednjem Jadranu očekuje i bura. Inače i danas (petak, 22. 9) svakako može biti i umjerenog do pojačanog vjetra južnih smjerova.

Očekuje se da ponedjeljak bude također još svježiji, a onda od utorka nešto toplije. Ponegdje u ponedjeljak može biti još nešto padavina, a onda od utorka se očekuje manje oblačnosti i uz sunčane intervale.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.