Vijesti
Na pragu smo toplotnog vala, temperature će dosezati i 40 stepeni! Postoji strah da bi ovaj toplotni val mogao rezultirati velikim brojem žrtava.
#

Južnu Evropu i sjeverozapadnu Afriku pogodio je toplotni val koji bi mogao oboriti rekordne temperature u idućim danima, navodi se u izvještaju BBC-a. Prognozira se da će temperature premašiti 40 stepeni Celzija u područjima Španije, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske. 

U Italiji se očekuje da temperature mogu doseći čak 48,8 stepeni. Crveno upozorenje izdano je za deset gradova, uključujući Firencu i Rim.

U utorak je muškarac u četrdesetim godinama preminuo nakon što je kolabirao u sjevernom dijelu Italije. Italijanski mediji izvijestili su da je 44-godišnji radnik bio na poslu u bojanju zebri u gradu Lodi, blizu Milana, kada se srušio od vrućine. Prevezen je u bolnicu, ali je kasnije preminuo. Nekoliko turista već je kolabiralo od toplotnog udara, uključujući jednog Britanca ispred Coloseuma u Rimu.

Sljedećih nekoliko dana očekuju se ekstremne vrućine. Italijansko meteorološko društvo nazvalo je ovaj toplotni val "Kerber", po čudovištu s tri glave. "Met Office" navodi da će temperature doseći vrhunac u petak, dok BBC Weather predviđa da će veliki dijelovi južne Europe zabilježiti temperature iznad 40 stepeni, možda čak i više.

Vrućina će vjerojatno nastaviti tokom vikenda, prema informacijama BBC Weathera. U Pragu, glavnom gradu Češke, očekuje se da će temperature u subotu doseći čak 36 stepeni, što je značajno iznad prosječnih 24 stepeni za juli.

Rekord najviše temperature u Evropi, od 48,8 stepeni Celzija, zabilježen je u blizini Sirakuze na Siciliji u augustu 2021. godine.

Postoji strah da bi ovaj toplotni val mogao rezultirati velikim brojem žrtava. Prošle godine je više od 60.000 ljudi umrlo u Evropi zbog posljedica vrućine, a stručnjaci strahuju da bi ove godine moglo biti još više smrtnih slučajeva.

Toplotni val je razdoblje izuzetno visokih temperatura koje su iznad uobičajenih za određeno doba godine. Stručnjaci upozoravaju da su razdoblja ekstremne vrućine sve učestalija, a klimatske promjene dovode do sve većih rekordnih temperatura.

Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze nedavno je objavio da je juni ove godine bio najtopliji mjesec ikad zabilježen na globalnom nivou.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.