Vijesti
Evropa i danas "gori"! 2021. najtoplije je bilo na Siciliji Veliki dijelovi južne Evrope pogođeni su intenzivnim i produženim periodom ekstremnih vrućina.
#

Očekuje se da će temperature danas dostići 40 stepeni Celzija u Španiji i na Siciliji. Sa ovim visokim temperaturama dolazi mnoštvo problema, poput šumskih požara, suše, a zabilježeni su i smrtni slučajevi.

Stručnjaci smatraju da bi ovog ljeta temperaturni rekordi mogli biti oboreni.

Najveća do sada zabilježena temperature u Evropi iznosia je 48,8 stepeni Celzija, a zabilježena je u gradu Sirakuzi na italijanskom ostrvu Siciliji 2021. godine. Prije toga Grčka je 44 godine bila vlasnik rekorda. U Atini je 1977. zabilježena temperatura od 48 stepeni Celzija.

Ostali dijelovi južne Evrope također su dostigli temeraturu iznad srednje granice od 40 stepeni Celzija. Portugal se suočio sa 47,3 stepeni Celzija 2003. godine , a Španija je imala temperaturu od 47,6 stepeni Celzija 2021. godine.

Prošla godina bila je najtoplija u Španiji od kada je vođenje evidencije počelo 1961. godine, a ujedno i šesta najsušnija godina u zemlji.

Prema dostupim podacima, osamnaest evropskih zemalja zabilježilo je najvišu temperaturu od 2010. godine. Trenutni najviši svjetski temperaturni rekord je 56,7 stepeni celzija u Dolini smrti, a datira iz 10. jula 1913. godine.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.