Vijesti
Objavljena prognoza za zimu: Iznesen podatak koji je iznenadio i meteorologe Temperature će ove zime biti jedna od glavnih briga Evropljana koji se nose s rastućim cijenama energenata...
#

Agencija će svoju zimsku prognozu obnoviti sljedeći mjesec kada će sve pokretne sile koje predodređuju vrijeme u zimskim mjesecima biti aktivne, pa će i prognoza vjerojatno biti nešto tačnija.

Temperature će ove zime biti jedna od glavnih briga Evropljana koji se nose s rastućim cijenama energenata. Stepen više ili niže već dugo nije igrao ovako važnu ulogu, a meteorolozi širom kontinenta rade na tome da donesu najtačnije moguće procjene za ovogodišnju sezonu grijanja.

“Izgledno je da će zima biti toplija nego inače”, rekao je Carlo Buontempo, direktor programa za praćenje klimatskih promjena Copernicus za AFP.

“No i dalje postoji znatna šansa za blokade strujanja koje bi mogle nad Evropu nadviti hladan zrak i niske vjetrove” napominje.

Blokada strujanja u zimi često donosi stabilno, ali izrazito hladno vrijeme. Copernicus inače proizvodi sezonske prognoze za Evropski centar za vremenske prognoze (ECMWF).

“Činilo nam se da bi do tih događaja moglo doći u novembru, ali sada izgleda kao da će doći do znatnijeg prodora hladnoće u decembru” rekao je Buontempo, još jednom podsjećajući kako prognostičari vrijeme prognoziraju, no ne mogu ga predvidjeti.

Očekuje se da će evropska zima biti toplija zbog globalnog vremenskog fenomena "La Nina", koji je povezan s hlađenjem površinskih temperatura u srednjem i istočnom ekvatorijalnom dijelu Tihog okeana. Agencija će svoju zimsku prognozu obnoviti sljedeći mjesec kada će sve pokretne sile koje predodređuju vrijeme u zimskim mjesecima biti aktivne, pa će i prognoza vjerojatno biti nešto tačnija.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.