Vijesti
Očekuje se manje padavina: Jesen u našoj zemlji će ove godine biti toplija nego inače Prognoze ukazuju da će ove godine jesen u Bosni i Hercegovini biti toplija od prosjeka, sa najznačajnijim pozitivnim odstupanjima na sjeveru Bosne.
#

Prognoze ukazuju da će ove godine jesen u Bosni i Hercegovini biti toplija od prosjeka, sa najznačajnijim pozitivnim odstupanjima na sjeveru Bosne, javlja agencija "Anadolija".

“U pogledu padavina, očekuju se manje količine od prosjeka, iako su signali za padavine ovog puta nedovoljno pouzdani. Ipak, moramo biti spremni na deficit u odnosu na uobičajene količine za jesen, posebno u centralnim predjelima Bosne”, izjavili su za "Anadoliju" iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Klimatološki, jesen na sjevernoj hemisferi počinje prvog septembra. Astronomski, međutim, nova sezona počinje 23. septembra, na jesenji ekvinocij.

Klimatološki to znači da su srednje dnevne temperature zraka u Bosni tokom septembra oko 15 stepeni Celzijusovih, oktobra oko deset stepeni i novembra oko pet, dok su u Hercegovini redom 20 stepeni u septembru, 15 stepeni oktobru i deset stepeni tokom novembra.

Padavinski režim značajnije se mijenja u odnosu na ljetni, kiše su dugotrajne, sve više “jesenjih” kiša, a sve manje je pljuskova, te vrlo često uz jutarnju maglu, podsjećaju iz FHMZ-a.

“Međutim, jesen zna ponuditi dosta lijepo vrijeme, nemojmo zaboraviti Miholjsko ljeto. Rekordi maksimalnih temperatura tokom septembra u BiH idu i preko 40 stepeni Celzijusovih, Zenica sa 40,9 stepeni izmjerenih 18. septembra 2015. godine i Mostar sa 41,6 stepeni izmjerenih prvog septembra 1902. godine.

Moramo biti spremni i na minuse, već od septembra, rekordi minimalnih temperatura znaju se spustiti i do minus 5,7 stepeni izmjerenih 30. septembra 1970. godine u Bugojnu i minus 10,6 stepeni izmjerenih na Bjelašnici 28. septembra 1906. godine“, navode iz FHMZ-a.

U pogledu padavina maksimalne dnevne sume često idu i iznad 100 litara po metru kvadratnom. Najmlađi rekord, ujedno i najveći, veže se za Mostar – 127 litara po metru kvadratnom, izmjereno je 26. septembra 2010. godine.

Rekordne visine snježnog pokrivača odnose se na planinske predjele, tokom septembra na Ivan-sedlu 12 centimetara 1978. godine i 28 centimetara na Bjelašnici 1964. godine.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.