Vijesti
Ove godine u brazilskoj Amazoniji zabilježen veći broj požara nego u cijeloj 2021. Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) prošle godine je u Amazoniji izbilo 75.090 šumskih požara, a u prvih devet mjeseci ove godine 76.587
#

U prvih devet mjeseci ove godine u brazilskoj Amazoniji, najvećoj prašumi na svijetu, zabilježen je veći broj požara nego u cijeloj 2021. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) prošle godine je u Amazoniji izbilo 75.090 šumskih požara, a u prvih devet mjeseci ove godine 76.587.

Organizacija za zaštitu okoliša "Greenpeace" je navela da je prosječna godišnja stopa krčenja šuma u regionu porasla za 75 posto u odnosu na prethodnu deceniju otkako je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost u januaru 2019. godine, što je u suprotnosti sa obećanjem vlade o "nultom krčenju šuma".

Stručnjaci navode da veliku većinu šumskih požara u Amazoniji izazivaju ljudi koji se bave ilegalnom poljoprivredom i stočarstvom.

Najveća prašuma na svijetu, Amazon, vitalno je skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja. U šumi se takođe nalazi oko tri miliona vrsta biljaka i životinja.

Šumski požari u Brazilu često izbijaju tokom sušne sezone, ali se i namjerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za uzgajanje stoke.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.