Vijesti
Prijeti li svijetu nestašica vode: UN uputio upozorenje! Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres kaže da se voda, "životna krv čovječanstva", iscrpljuje neodrživom upotrebom vode, zagađenjem i nekontroliranim globalnim zagrijavanjem.
#

Izvještaj Ujedinjenih nacija (UN) upozorava na nadolazeću globalnu krizu vode i neposredan rizik od nestašice zbog prekomjerne potrošnje i klimatskih promjena.

"Svijet slijepo putuje opasnim putem vampirske prekomjerne potrošnje i pretjeranog razvoja", navodi se u izvještaju.

Objavljivanje izvještaja dolazi neposredno prije prvog velikog samita UN-a o vodama od 1977. godine, a na njemu će BiH predstavljati predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Hiljade svjetskih zvaničnika prisustvovat će trodnevnom skupu u New Yorku koji počinje danas.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres kaže da se voda, "životna krv čovječanstva", iscrpljuje neodrživom upotrebom vode, zagađenjem i nekontroliranim globalnim zagrijavanjem.

U izvještaju, koji su objavili UN Water i UNESCO, upozorava se da "nestašica postaje endemska" zbog prekomjerne potrošnje i zagađenja, dok će globalno zagrijavanje povećati sezonsku nestašicu vode u oba područja s obilnom vodom i onima koji su već opterećeni.

Richard Connor, vodeći autor UN-ovog izvještaja, rekao je da oko deset posto svjetske populacije trenutno živi u područjima koja imaju visok ili kritičan stres vode.

"U našem izvještaju kažemo da do 3,5 milijardi ljudi živi u uvjetima nestašice vode najmanje jedan mjesec godišnje", rekao je za BBC.

Prema najnovijem klimatskom izvještaju UN-a, koji je u ponedjeljak objavio stručni panel IPCC-a, otprilike polovina svjetske populacije trenutno doživljava ozbiljnu nestašicu vode barem dio godine. Connor je rekao novinarima da se neizvjesnost povećava kada je u pitanju globalno vodosnabdijevanje.

"Ako se ne pozabavimo time, definitivno će doći do globalne krize", rekao je on.

Zamjenik generalnog sekretara UN-a Usha Rao Monari, koji je službeni domaćin Konferencije UN-a o vodama, rekao je za BBC da će se resursima morati pažljivije upravljati u budućnosti.

"Na planeti ima dovoljno vode ako njome upravljamo efikasnije nego što smo njome upravljali u posljednjih nekoliko decenija", rekla je ona.

Smatra da će svijet morati pronaći nove modele upravljanja, nove finansijske modele, nove modele korištenja vode i ponovne upotrebe vode nego ikada prije.

"Mislim da će tehnologija i inovacije igrati vrlo veliku ulogu u sagledavanju načina upravljanja vodnim sektorom i upotreba vode."

Samit, čiji su zajednički domaćini vlade Tadžikistana i Holandije, okupit će oko 6500 učesnika, uključujući sto ministara i desetak šefova država i vlada.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.