12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Biden potpisao naredbe kojima se poništava Trumpova imigracijska politika

“Ne donosim novi zakon, eliminiram lošu politiku. Amerika je sigurnija, jača i prosperitetnija kada imamo pošten, uredan i human zakoniti sistem legalne imigracije”, rekao je Biden novinarima.

U jednoj od naredbi, administracija Bidena obavezuje se stvoriti radnu grupu za ponovno okupljanje članova porodica koje je administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa odvojila.

Trumpova administracija odvojila je hiljade djece od roditelja nakon što su zadržani zbog neovlaštenog prelaska američke granice.

- OGLAS -

Biden je također odobrio pregled Trumpove politike azila i drugih mjera usmjerenih na usporavanje protoka migranata u SAD, prenosi dpa.

U utorak je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla novinarima da će se u pregledu procijeniti šteta nanesena politikom prethodne administracije.

“Ovdje želimo uspostaviti proces imigracije koji je human, koji je moralan i koji razmatra zahtjeve za izbjeglice, zahtjeve za ljude koji dolaze u ovu zemlju na način koji ljude tretira kao ljude”, rekla je Psaki.

U drugom izvršnom nalogu Bidenova administracija rekla je da će razviti strategiju za rješavanje problema ilegalne migracije na američkoj južnoj granici.

“Politike Trumpove administracije na granici izazvale su haos, okrutnost i zbunjenost. Te su politike podrivale sigurnost naših zajednica, kažnjavale tražitelje azila koji bježe od nasilja i destabilizirale sigurnost na zapadnoj hemisferi”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Potpisivanju su prisustvovali potpredsjednica Kamala Harris i novoimenovani sekretar za nacionalnu sigurnost Alejandro Mayorkas.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA