Vijesti
Produžena UN Konferencija o klimi zbog nesloge zemalja učesnica Konferencija UN o klimi (COP 27) u Egiptu biće produžena do sutra zbog teških pregovora učesnica, prije svega o stvaranju fonda za siromašne zemlje, teško pogođene klimatskim promjenama.
#

Šef egipatske diplomatije Sameh Shoukry, koji predsjedava Konferenciju, rekao je da je “odlučan da sutra okonča” skup i pozvao strane da ubrzaju pregovore, navodi France press.

“Još sam zabrinut zbog brojnih neriješenih pitanja, koja uključuju ublažavanje posljedica i finansiranje gubitaka i štete (izazvanih klimatskim promjenama)”, izjavio je Sameh Shoukry.

Egipat je jutros iznio novi nacrt sveobuhvatnog dokumenta, upola kraći od prethodnog koji je imao 20 stranica, kritikovanog da je predugačak, nejasan i zbunjujući. Ipak, u novom prijedlogu je malo toga novo, i on sadrži puno opcija o kojima tek treba da se donese odluka.

EU je kasno u četvrtak, 17.11.2022. iznijela neočekivan predlog koji bi mogao da poveća šanse za postizanje sporazuma.

Predlog povezuje pitanje naknade štete siromašnim zemljama za prirodne katastrofe koje su posljedica klimatskih promjena sa oštrijim smanjenjem emisije štetnih gasova.

Predstavnik EU za klimatska pitanja Frans Timmermans rekao je da je prijedlog Unije o finansiranju gubitaka i štete i ublažavanju posljedica “konačna ponuda” kojom se teži “pronalasku kompromisa” između zemalja.

U pregovorima koji se vode na Konferenciji, pitanje gubitka i štete odnosi se na ideju da bogate zemlje, koje su historijski najviše doprinijele klimatskim promjenama, treba da obeštete zemlje u razvoju, koje su najviše pogođene. Ublažavanje posljedica se odnosi na nastojanja da se uspori globalno zagrijavanje, poput drastičnog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.