Vijesti
Protivnici klimatskih promjena šire lažne informacije o toplinskom valu Tokom dva nedavna toplinska vala u Evropi, korisnici u različitim zemljama i na više jezika objavljuju zavaravajuće vremenske karte, ponekad preuzete iz različitih medija i s podacima koji nisu međusobno usporedivi
#

Osporavatelji klimatskih promjena na društvenim mrežama imaju viralni način širenja svojih sumnji tijekom toplinskog vala: objavljuju zavaravajuće prognostičke karte kako bi implicirali da prognostičari pretjeruju ili objavljuju lažne informacije. Tijekom dva nedavna toplinska vala u Europi, korisnici u različitim zemljama i na više jezika objavljuju zavaravajuće vremenske karte, ponekad preuzete iz različitih medija i s podacima koji nisu međusobno usporedivi.

Takvi postovi tipično uključuju i poruke koje sugeriraju da mediji ili vlasti mijenjaju boje na kartama u crveno kako bi stvorili paniku.

Opovrgnuto nekoliko verzija lažnih vijesti

Odjel francuske agencije France Presse za provjeru činjenica (AFP Fact Check) opovrgnuo je nekoliko verzija tvrdnji koje su se pojavile na različitim jezicima, uključujući engleski, njemački, španjolski, francuski, mađarski i poljski.

"Nekada kada nije bilo potrebe zastrašivati ljude globalnim zatopljenjem, stavljali su sunce", kaže jedan komentar na španjolskom i katalonskom objavljen tijekom aktualnog toplinskog vala. "Sada oboje kartu kao da se radi o samom paklu".

Dvije karte postavljene jedna do druge ispod objave pokazuju vruće vrijeme u Španjolskoj. Na jednoj je simbol sunca, na drugoj tamno crvena boja. Digitalna istraga koju je proveo AFP otkrila je da se radi o dvije različite vrste karata iz različitih izvora - ne, kako je post tvrdio, od jednog prognozera koji je manipulirao svojom shemom boja. 

Brojni slični postovi cirkuliraju društvenim mrežama i na engleskom i njemačkom jeziku. "Godine 1986. to se zvalo normalno ljeto. Danas oboje kartu u crveno i kažu ekstremna vrućina", stoji na Facebooku u objavi od 25. svibnja.

Ponovno dvije karte jedna do druge: ovaj puta tvrdi se da pokazuju temperature u Švedskoj. Jedna je zelena iz 1986., druga narančasta iz 2022. Digitalna istraga otkrila je da su godine na kartama netočne i da one potječu iz različitih izvora koji koriste različite boje za označavanje vremena na prognostičkim kartama.

Znanstvenici: Naravno da je bilo toplinskih valova i u prošlosti, ali velika je razlika

Tisuće korisnika društvenih mreža podijelilo je iste karte na francuskom, tvrdeći da su dokazi "o globalnom zagrijavanju prevara". Tvrdnje se uvelike šire i na Twitteru.

Heat broke records in Europe this week Ranije u Španjolskoj, korisnici su podijelili fotografiju iz novina iz 1957. koje su prenijele da je zabilježena rekordna temperatura od 50 stupnjeva Celzija. Pokazalo se da je članak autentičan, ali španjolski meteorolozi kažu da broj nije certificiran niti zabilježen u službenim podacima.

Znanstvenici koji se bave klimom uvelike se slažu da emisije koje proizvode ljudi spaljujući fosilna goriva zagrijavaju planet, podižući rizik za toplinske valove i njihovu snagu kao i za druge ekstremne vremenske pojave. S temperaturama od 40 stupnjeva Britanija se ovaj tjedan mogla usporediti s ljetom 1976. kada je temperatura došla do 35,9 stupnjeva.

No, stručnjaci kažu da takve usporedbe ne pomažu. "Naravno da je bilo toplinskih valova i u prošlosti, ali velika razlika u odnosu na 1976. je ono kako izgleda ostatak svijeta", rekla je Friederike Otto, predavačica na Institutu za klimatske promjene londonskog Imperial Collegea.

"Godine 1976. došlo je do toplinskog vala u Britaniji, godine 2022. toplinski valovi su svuda u svijetu, i tako je bilo 2021, 2020., 2019," rekla je novinarima ovaj tjedan.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.