Vijesti
Slijedi li "crni scenarij" usljed prebrzog zagrijavanja okeana? Zagrijavanje okeana prvenstveno je potaknuto ljudskim aktivnostima i to je najprecizniji indikator globalnog zagrijavanja, mišljenja su naučnici.
#

Prošle godine zabilježene su najviše temperature okeana u historiji, što je već sedma godina zaredom kako ovaj neslavni rekord biva oboren.

Zagrijavanje okeana prvenstveno je potaknuto ljudskim aktivnostima i to je najprecizniji indikator globalnog zagrijavanja, mišljenja su naučnici.

"Toplina okeana na globalnom nivou neumoljivo raste, što je jasni pokazatelj klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem", rekao je Kevin Trenberth, klimatski naučnik iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Coloradu i koautor ovog istraživanja.

Njegovi i zapisi njegovih kolega, počevši od 1958. godine, pokazuju neumoljiv porast temperature okeana, uz nagli porast zagrijavanja nakon 1990. godine.

Poznato je da toplije okeanske vode pridonese osnaživanju oluja, uragana i ekstremnih padavina, navodi se u spomenutom istraživanju. Zagrijana voda iz okeana širi se i izjeda ogromne grenlandske i antarktičke ledene ploče, a oba ova procesa potiču i porast nivoa mora.

Dugotrajno zagrijavanje okeana najbrže se događa u Atlantskom okeanu, iako je i sjeverni Pacifik imao "dramatično" povećanje topline od 1990. godine, a i Sredozemno more prošle je godine zabilježilo snažan rast temperatura.

Zagrijavanje okeana i utjecaji na ekstremne vremenske prilike će se povećavati sve dok čovječanstvo ne dostigne neto nultu emisiju, prenosi "The Guardian".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.