Vijesti
Služba za klimatske promjene: Ljeto 2022. je bilo najtoplije ljeto u Evropi Ljeto 2022. bilo je najtoplije u historiji Evrope: kontinent je patio od velikih toplotnih talasa i najgorih suša, objavio je satelitski monitor Evropske komisije.
#

Pet najtoplijih zabilježenih godina došlo je od 2016. jer klimatske promjene izazivaju sve duže i jače vrućine i suše tla, prenosi ScienceAlert.

Intenzivnije vrućine stvorile su šume u prahu, povećavajući rizik od razornih i ponekad smrtonosnih šumskih požara.

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) saopštila je da su temperature u Evropi bile “najviše zabilježene i za mjesec august i za ljeto u cjelini”.

Podaci su pokazali da je august bio najtopliji na kontinentu od kada su rekordi počeli 1979. godine sa “znatnom razlikom”, nadmašivši prethodni rekord postavljen u avgustu 2021. za 0,4 stepena Celzijusa (0,72 Farenhajta).

Temperature od juna do augusta 2022. bile su 1,34 stepena više od historijskog prosjeka 1991-2020, dok je sam august bio 1,72 stepena Celzijusa više od prosjeka.

Ljeto u Evropi se stavlja u okvire temperaturnog raspona u kojem Pariški sporazum o klimatskim promjenama nastoji ograničiti globalno zagrijavanje.

Sporazum iz 2015. obavezuje zemlje da ograniče prosječne globalne temperature na “znatno ispod” 2 stepena predindustrijskih nivoa i da teže ka sigurnijoj zaštitnoj ogradi od 1,5C°.

Iako se satelitski podaci protežu samo nekoliko decenija unazad, glasnogovornica Kopernika rekla je za AFP da je servis uvjeren da je 2022. najtoplije ljeto u Evropi još od 1880. godine – u ranoj fazi industrijskog doba.

Evropu je ove godine zahvatio niz toplotnih talasa, sa temperaturnim rekordima koji su rasli u mnogim zemljama, a živa je po prvi put dostigla 40 stepeni Celzijusa u Britaniji.

Služba za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS) saopštila je prošlog mjeseca da je 2022. godina već bila rekordna godina za šumske požare, sa skoro 660.000 hektara zapaljenih u Evropi od januara.

Ljeto ekstrema

CAMS je saopštio da su požari u Francuskoj zabilježili najveći nivo zagađenja ugljikom od šumskih požara od početka evidencije 2003. godine.

EU je prošlog mjeseca saopštila da je trenutna suša koja je osušila kontinent najgora u najmanje 500 godina.

U najnovijem biltenu Globalne opservatorije za sušu Evropske komisije navodi se da je 47 posto kontinenta trenutno pokriveno upozorenjima na sušu – što znači da se tlo suši.

Dodatnih 17% je pod upozorenjem na sušu, što znači da vegetacija pokazuje znakove stresa, podstičući zabrinutost oko jesenje žetve na kontinentu.

Intenzivan niz toplotnih talasa širom Evrope, uparen sa neobično sušnim uslovima, doveo je do ekstremnog ljeta sa rekordima u pogledu temperature, suše i požara u mnogim dijelovima Evrope, utičući na društvo i prirodu na različite načine“, rekao je viši naučnik C3S Freja Vamborg.

“Podaci pokazuju da nismo imali samo rekordne augustovske temperature za Evropu, već i za ljeto, s tim da je prethodni ljetni rekord bio star samo godinu dana”, dodao je.

Na globalnom nivou, august 2022. bio je zajednički najtopliji august do sada. Prosječna temperatura bila je za 0,3 stepena viša od prosjeka za mjesec 1991-2020, navodi monitor.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.