Vijesti
Šta bi nam moglo donijeti otapanje ledenjaka? Naučnici navode da se radi o opasnim bakterijama! Ledenjaci su velike mase leda formirane stotinama ili hiljadama godina, a zbog klimatskih promjena sada se tope zabrinjavajućom brzinom.
#

Ogromne količine bakterija bi zbog topljenja ledenjaka mogle završiti u svjetskim morima, upozoravaju naučnici. Među njima bi se mogli naći i potencijalno opasni patogeni, javlja BBC.

Ledenjaci su velike mase leda formirane stotinama ili hiljadama godina, a zbog klimatskih promjena sada se tope zabrinjavajućom brzinom. Zbog njihovog topljenja podigla se i razina mora. Istraživači sa Univerziteta Aberystwyth proučavali su vodu s ledenjaka širom Evrope, Sjeverne Amerike i s dva mjesta na Grenlandu.

U 80 godina u vodi bi moglo završiti 100.000 tona mikroba

Kažu da je njihova studija još jednom pokazala da se što prije moramo uhvatiti ukoštac s klimatskim promjenama. Istraživački tim procjenjuje da bi kroz sljedećih osamdeset godina u vodu moglo biti otpušteno više od 100.000 tona mikroba. Taj broj može se usporediti s brojem svih ljudskih stanica na Zemlji.

Mikrobiolog dr. Arwyn Edwards kazao je da je ovo istraživanje prvi put pokazalo koliko je zapravo mikroorganizama “zarobljeno” u ledenjacima.

“Broj otpuštenih mikroorganizama ovisit će o tome koliko će se brzo topiti, to jest koliko brzo će se zagrijavati planeta”, dodao je.

Izračuni tima temelje se na “umjerenom” scenariju zatopljenja, koji je razvio Međunarodni panel klimatskih stručnjaka IPCC. Oni procjenjuju da će temperatura na Zemlji do 2100. godine u prosjeku porasti za dva do tri stepena Celzija.

Voda s ledenjaka mogla bi značajno utjecati na kvalitetu vode

Povećanjem dotoka vode s ledenjaka u svjetske rijeke, jezera i mora mogla bi se značajno pogoršati kvaliteta vode, objašnjava Edwards. No nakon nekoliko decenija, ledenjaci će se potpuno otopiti.

“Na svijetu postoji oko 200.000 slivova koje napaja ledenjačka voda. Neki od njih vrlo su osjetljiva okruženja slabo razvijena po pitanju hranjivih tvari”, tvrdi on.

“Drugi su pak izvor prihoda za milijarde ljudi čiji opstanak ovisi o vodi koja dolazi iz ovih ledenjaka. Ledenjake smatramo ogromnim zalihama vode, ali trebamo biti svjesni da su oni također posebni ekosistemi”, dodao je.

Kaže da u ledenjacima postoje hiljade mikroorganizama, od kojih bi neki mogli biti opasni za ljude.

“Rizik za to je vrlo malen, ali i dalje je potrebno to detaljno istražiti”, zaključuje, prenosi "Index".

Slično kaže i istraživač ledenjaka dr. Tristram Irvine-Fynn: “Tokom sljedećih par decenija dogodit će se topljenje ledenjaka; moramo poraditi na svom znanju o stanju i sudbini ovih ekosistema. Kada to budemo bolje razumjeli, bolje ćemo moći predvidjeti utjecaj klimatskih promjena na ledenjake i mikroorganizme koje će njihovo topljenje otpustiti u okoliš.”

Otkrića ovog istraživanja objavljena su u časopisu "Nature Communications Earth & Environment".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.