7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Radojičić: Razmišlja se o relaksaciji mjera, zasad povoljni trendovi

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić potvrdio je danas da se razmišlja o relaksaciji mjera, uvedenih nakon pojave koronavirusa.

-Trenutno imamo znatno smanjen broj lica u kućnim izolacijama, a broj oporavljenih znatno je veći od broja lica koja su trenutno bolesna. Svi trendovi nam daju za pravo da razmišljamo o liberalizaciji mjera – rekao je Radojičić i dodao da 27. aprila određene posebne gradske mjere neće biti produžene, a primjenjivat će se mjere koje donese Republički štab za vanredne situacije.

Na snazi ostaju mjere koje se odnose na obustavu javnog gradskog sabraćaja, zabrane okupljanja na izletištima i teretanama u prirodi i rad gradskih karantina.

- OGLAS -

-S obzirom da su danas najavljene promjene u Federaciji BiH koje se odnose na funkcionisanje lokalnih karatina ocijenili smo da bi to moglo narušiti cjelinu mjera u BiH, te dovesti do različitog postupanja na granicama, narušiti čitav sistem zaštite i time ugroziti zdravstveno stanje – rekao je Radojičić nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije, izrazivši nadu da neće biti potrebe da se uvode restriktivnije mjere, ukoliko građani budu poštovali sve preporuke.

S obzirom da je jedna osoba u Vatrogasnoj jednici Banja Luka pozitivna na koronavirus, “kao posljedica porodičnog klastera”, bit će reorganizovan rad te službe i Civilne zaštite.

Gradonačelnik je najavio da će od ponedjeljka biti pojačan nadzor trgovina, tržnice te radnji koje treba da počnu da rade sljedeće sedmice, kao i domova za stare osobe.

U Banjoj Luci je od početka epidemije do danas značajno smanjen broj pacijenata, koji se javljaju na pregled zbog simptoma akutne respiratorne infekcije.

-Imamo bojazan da građani, koji imaju blage simptome, ne žele da se jave ljekarima, jer smatraju da im zdravlje nije ugroženo, što onemogućava da se vrši testiranje oboljelih i može da stvara lažnu sliku o kretanju virusa u populaciji – rekla je direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović i pozvala građane da se jave ukoliko osjećaju bilo kakve simptome respiratorne infekcije.

U tom gradu je evidentirano 16 pozitivnih na koronavirus.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA