Vijesti
Temperatura mora 38,4° – najveća ikad Klimatske promjene su ovog mjeseca dovele do rekordnih temperatura širom svijeta, a naposljetku vruća voda potpiruje uragane.
#

Temperatura okeana kod najjužnije tačke na Floridi prešla je 37 stepeni Celzija, što znači da je bila topla kao u kadi, dva dana za redom, a meteorolozi danas kažu da bi to mogla biti najviša temperatura morske vode koja je ikada zabilježena, mada neki ovo mjerenje dovode u pitanje. Naučnici već vide razorne efekte produženog perioda vruće vode oko Floride, koji se sastoje u izbjeljivanju korala, pa čak i njihovom odumiranju, i to na području oko Florida Kiza sa najotpornijim koralima.

Klimatske promjene su ovog mjeseca dovele do rekordnih temperatura širom svijeta, a naposljetku vruća voda potpiruje uragane.

Naučnici su vrlo oprezno kazali da u pogledu očitavanja temperature vode kod Florida Kiza neke stvari nisu sigurne. Međutim, prema riječima američkog meteorologa Džordža Rizuta, očitavanje kod Manati beja je u ponedjeljak uvečer iznosilo 38,4 stepena Celzija a prethodne večeri ono je iznosilo 37,9 stepeni.

„To je potencijalni rekord“, rekao je Rizuto, a njegov kolega Džef Masters je rekao: „Ovo je kao u kadi sa toplom vodom. Ja volim kad je temperatura u kadi oko 37-38 stepeni, a to je zabilježeno jučer."

Ukoliko bude potvrđeno, očitavanje od ponedjeljka uvečer bit će za 0,8 stepeni veće u odnosu na rekord postavljen prije tri godine u vodama Kuvajta – tada je izmjereno 37,6 stepeni.

Posljedice po korale su ozbiljne. Istraživač podvodnog svijeta Endrju Ibara, koji je kajakom otišao do mjesta na kojem je zabilježen rekord, „otkrio je da je kompletan koraljni greben doživio izbeljivanja. Svaka pojedinačna kolonija korala doživjela je neki oblik blijeđenja, djelimičnog ili potpunog izbjeljivanja“.

Neki korali su čak odumrli, dodao je.

Do osamdesetih godina prošlog vijeka, izbjeljivanje korala gotovo da nije postojalo, a sada se, kažu naučnici, došlo do tačke kada to već postaje rutina. Ono, doduše, ne ubija korale, ali ih slabi i može dovesti do njihove smrti, a događa se kad temperatura vode pređe 30 stepeni.

Džef Masters i meteorolog Brajan Mek Noldi ukazuju da bez obzira na to što se visoke temperature uklapaju u ono što se dešava oko Floride, očitavanje od ponedjeljka može biti odbačeno, tj. može da ne bude prihvaćeno kao rekordno zbog toga što je na tom području voda plitka i mogla je biti pod utjecajem toplog kopna na području obližnjeg Nacionalnog parka Everglejds.

Svejedno, kaže Mek Noldi, ovo je „zapanjujuće“ i valja uzeti u obzir da su temperature iznad 37 stepeni izmjerene u dva uzastupna dana, a voda je veoma topla već više od dvije sedmice.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.