Vijesti
U Tihom okeanu eruptirao podvodni vulkan Podvodni vulkan Ist Epi, kod ostrva Vanuatu u Pacifiku, aktivirao se izbacujući pepeo do 100 metara u visinu.
#

Podvodni vulkan Ist Epi, kod ostrva Vanuatu u Pacifiku, aktivirao se izbacujući pepeo do 100 metara u visinu.

Bezbjednosni krug od deset kilometara uspostavljen je oko podvodnog vulkana koji je na oko 68 kilometara sjeverno od Port-Vila, glavnog grada te države u Pacifiku.

Prvo je primjećena para iznad tog mjesta, a zatim je vulkan jutros počeo da izbacuje pepeo. Vlasti navode da brodovi i avioni treba da izbjegavaju tu zonu.

„Pozivamo lokalno stanovništvo da pazi na moguće snažne eksplozije pošto su erupcije i dalje u toku“, rekao je za AFP Rikardo Vilijam, specijalista za vulkane u Odjelenju za meteorologiju i geološke rizike Vanuatua.

Vulkanska aktivnost počela je nešto oko 8:00 sati po lokalnom vremenu (23:00 u utorak po srednjoevropskom), prema navodima lokalnog meteorološkog odjeljenja.

Zvaničnik Vlade rekao je za AFP da je tlo počelo da se trese i da se dim iznad tog mjesta širi od samog početka erupcije. On je rekao da su počele i eksplozije, kao i da se i dalje osjeća neprijatan miris sumpora.

Vlasti su podigle nivo uzbune za vulkane na prvi nivo, od mogućih pet, ukazujući da se radi o „manjim teškoćama“. Mještani okolnih ostrva Epi i Tongoa pozvani su da izbjegavaju da izlaze na obalu.

Zvaničnici su naveli u saopćenju da iako centar za uzbunu na cunami koji se nalazi u Aljasci, u SAD, nije zabilježio nikakvu aktivnost u regionu Vanuatua takve erupcije mogu da stvore valove cunamija.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.