Vijesti
Upozorenje iz UN-a: "Zagrijavanje je završeno, došlo je doba globalnog ključanja" Podaci pokazuju da je u julu zabilježena najveća temperatura okeana za ovo doba godine.
#

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je u četvrtak da je "došlo doba globalnog ključanja" jer će jul biti najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji.

“Klimatske promjene su ovdje. To je zastrašujuće. I to je samo početak. Era globalnog zagrijavanja je završena, stigla je era globalnog ključanja”, rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.

On je rekao da lideri moraju voditi, te da nema više oklijevanja, izgovora i čekanja da drugi krenu prvi, jer za to nema vremena.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije i Službi za klimatske promjene Kopernikus Evropske komisije, juli je na putu da bude najtopliji mjesec ikada. Podaci pokazuju da je u julu zabilježena najveća temperatura okeana za ovo doba godine.

Guterres je rekao da je moguće ograničiti porast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa i izbjeći najgore klimatske promjene.

Pariški klimatski sporazum postignut 2015. godine ima za cilj ograničiti globalno zagrijavanje na znatno ispod dva stepena, po mogućnosti na 1,5 stepen Celzijusa, do kraja vijeka u cilju borbe protiv klimatskih promjena.

“Potrebni su nam ambiciozni novi nacionalni ciljevi smanjenja emisija članica G20”, rekao je Guterres.

Pozvao je kompanije, gradove, regije i finansijske institucije da dođu na Samit o klimatskim ambicijama s vjerodostojnim planovima tranzicije.

”Dokazi su posvuda: čovječanstvo je pokrenulo uništenje. Ovo ne smije izazvati očaj, već akciju. Još uvijek možemo zaustaviti najgore”, dodao je on.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.