8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Koronavirus bi Britaniju mogao pogoditi jače nego Italiju

Koronavirus bi Veliku Britaniju mogao pogoditi jače nego Italiju zbog načina na koji funkcionira nacionalni zdravstveni sustav te zemlje, upozorio je liječnik britanske hitne službe koji je želio ostati anoniman. 

Neimenovani je liječnik za britanski Sky News kazao da bi britanski nacionalni zdravstveni sustav mogao biti “potpuno zagušen” zbog potreba oboljelih.

U Britaniji je od petka evidentirano 177 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom, a broj potvrđenih infekcija porastao je na 3983. Vladini zdravstveni stručnjaci kažu da su virusom vjerojatno zaraženi deseci tisuća Britanaca.

- OGLAS -

Velika Britanija ima sličan sustav zdravstva kao i Italija, prijeti joj katastrofa

Najveći broj smrtnih slučajeva od Covida-19 bilježi Italija, gdje je dosad evidentirano 4000 smrtnih slučajeva.

“Svjestan sam načina na koji funkcionira talijanski sustav i mislim da nam je vrlo sličan kada su posrijedi resursi i broj kreveta za intenzivnu skrb koje su imali na raspolaganju prije epidemije. Zapravo, mislim da bi kod nas stanje moglo biti i gore nego što je kod njih sada, ako odmah ne poduzmemo odgovarajuće mjere”, smatra britanski liječnik.

Britanska vlada trenutačno nastoji nabaviti više tisuća respiratora.

Na pitanje ima li vlada dovoljno resursa, liječnik je odgovorio: “S obzirom na ono što mi predviđamo, iskreno – nema. Britanski NHS (Nacionalna zdravstvena služba) trenutačno nije u stanju na respiratore priključiti golem broj zaraženih, a dobro znamo što nam se sprema.”

Liječnik je odbacio i tvrdnje po kojima koronavirus kod brojnih zaraženih izaziva tek blage simptome.

Kazao je da ljudi u bolnice stižu s “razvijenom i uistinu opasnom upalom pluća”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA