1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Von der Leyen: Novi paket za oporavak EU od pandemije koronavirusa; novac prikupiti na tržištu

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, sinoć je izjavila da će paket finansijskih mjera za oporavak EU od pandemije koronavirusa obuhvatiti nove investicije, programe za solventnost i zdravstvo, i predloge za nove prihode EU.

Na sjednici Evropskog parlamenta Fon der Lajen je navela da će plan oporavka koji će predložiti Komisija biti dodatak dugoročnom budžetu EU, ali da će novac za program biti kanalisan kroz budžet da bi Evropski parlament mogao da kontroliše potrošnju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Fon der Lajen nije pominjala iznos, ali je navela da će Evropska komisija novac za oporavak prikupiti na tržištu i da će biti potrošen tamo gdje je najpotrebniji: u regionima najteže pogođenim pandemijom.

- OGLAS -

Ona nije precizirala koje će nove prihode Evropska komisija predložiti.

Evropska komisija bi taj paket trebalo da predstavi najvjerovatnije sljedeće nedjelje, prenosi Hina.

Većina novca iz paketa bi trebalo bi da ide na finansiranje ključnih javnih investicija i reformi u skladu s evropskim prioritetima.

Dio novca biće namijenjen i pokretanju ekonomije i privatnih ulaganja u ključne sektore i tehnologije. poput telekomunikacione mreže 5G, vještačke inteligencije i obnovljivih izvora energije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA