20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Pronađena još četiri tijela nakon izvlačenja olupine broda iz Dunava

Turistički brod Sirena potonuo je u roku od nekoliko sekundi kada ga je udario veliki riječni kruzer ispod mosta u mađarskoj prijestonici po obilnoj kiši. 

Dvadesetšest turista i dva mađarska člana posade poginuli su u najtežoj nesreći na Dunavu u posljednjih pola stoljeća. Tijela 24 žrtve su izvučena, dok još četiri žrtve nisu pronađene. 

Jedno od tijela primijećenih u kapetanskoj kabini isplivalo je na površinu, saopćio je portparol mađarskih specijalnih snaga, koje koordiniraju operaciju izvlačenja. 

- OGLAS -

– Sada ćemo provesti dodatne provjere u djelovima broda u kojima bi moglo biti još žrtava – izjavio je portparol Nandor Jasenszky.

Državna novinska agencija MTI javila je da su ukupno četiri žrtve pronađene danas i da su ih ronioci izvukli na površinu. Pripadnici specijalne jedinice salutirali su kako bi odali počast žrtvama nakon što je izvlačeno svako od tijela.

Ronioci su provukli sajle ispod olupine kako bi omogućili golemom plutajućem kranu da započne s podizanjem broda. Svaki dio broda bit će pretražen, a olupina će nakon toga biti prebačena na teretni brod, dodao je Jasenszky.

Kapetan kruzera Viking Sigyn, 64-godišnjak koga je policija identifikovala kao Jurija C. iz ukrajinskog grada Odese, priveden je u pritvor nakon što je osumnjičen za izazivanje nesreće. Njegovi advokati tvrde da je on duboko potresen, ali da nije učinio ništa pogrešno.

Kapetan je osumnjičen za težak prekršaj u riječnom saobraćaju koji je doveo do masovnih žrtava, saopćila je policija. 

Kompanija Viking Cruises Ltd sa sjedištem u Švicarskoj, u čijem je vlasništvu kruzer, saopćila je da sarađuje s mađarskim istražiteljima, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA