17 C
Sarajevo
16.04.2024

Ministar Šeranić najavio istragu u UKC RS

 
Što se tiče prisustva korone virusa na Univerzitetskom kliničkom centru, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS je rekao da nije neuobičajeno da se virus pojavi u zdravstvenim ustanovama bilo na način da ga neznajući unesu pacijenti ili zdravstveno osoblje, ili da do infekcije dođe unutar same ustanove.

Ono što je, kako je rekao, važno, je da se utvrdi da li su na UKC-u poštovani protokoli, za šta su, kako je naglasio, nadležni direktori ustanova i načelnici odjeljenja.

Najavio je formiranje komisije koja će utvrditi da li je došlo do propusta, te je najavio odgovornost ako se utvrdi da je propusta bilo.

Odgovarajući na pitanje o procjeni Društva doktora medicine RS da je broj zaraženih u populaciji znatno veći od dva odsto, Šeranić je rekao da to mogu biti samo procjene rađene na teritoriji drugih država, ali da i RS u narednom periodu, u saradnji s Svjetskom zdravstvenom organizacijom, planira da provede populaciono istraživanje kako bi se utvrdio tačan broj zaraženih u široj populaciji.

- OGLAS -

U ovom trenutku, kako istakao, najvažnije je da se evidentiraju pacijenti s težom zdravstevnom slikom, kako bi im se pružila pomoć.

Naglasio je da je moguće da dođe do sticanja kolektivnog imuniteta u populaciji prije nego bude dostupna vakcina, koja će se, kako je objasnio, prvo iskoristiti prema najosjetljivijim kategorijama.

(N.N.)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA