Vijesti
Evropska agencija za lijekove odobrila BioNTech/Pfizer i Moderna vakcine prilagođene omikronu Vanredna sjednica EMA-e sazvana je da bi donijeli odluku prije početka jesenjih kampanja vakcinacije
#

Agencija za lijekove Evorpske unije (EMA) u četvrtak je odobrila verzije vakcina protiv koronavirusa prilagođene omikronu koje su razvile farmaceutske kompanije BioNTech/Pfizer i Moderna, javlja Anadolu Agency (AA).

"EMA-in komitet za humane lijekove preporučio je odobrenje dvije vakcine prilagođene za pružanje šire zaštite od COVID-19 kao buster doze", objavila je EMA.

Vanredna sjednica sazvana je da bi donijeli odluku prije početka jesenjih kampanja vakcinacije.

"Ove vakcine su prilagođene verzije originalnih vakcina Comirnaty (Pfizer/BioNTech) i Spikevax (Moderna) za ciljanje podvarijante Omicron BA.1 pored originalnog soja koronavirusa", pojašnjeno je u saopštenju EMA-e.

Prema procjeni agencije, ove vakcine mogu izazvati jake imunološke reakcije protiv Omicron BA.1 i originalnog soja SARS-CoV-2 kod ljudi koji su prethodno vakcinisani.

EMA je u junu započela reviziju adaptiranih Moderna i BioNTech/Pfizer akcina.

Međutim, ove vakcine su razvijene da zaštite od starije podvarijante omikrona, a ne od sojeva BA.4 i B.5 koji se brzo šire, a koji su odgovorni za većinu infekcija koronavirusom u Evropi u ovom trenutku.

EMA trenutno prikuplja informacije o kliničkim ispitivanjima druge BioNTech/Pfizer vakcine prilagođene podvarijantama BA.4 i B.5.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.