Vijesti
Kraken, novi podsoj omikron virusa, nalik je na običnu prehladu, ali kasnije slijede komplikacije Kraken, novi zarazniji podsoj omikrona, najopasnije varijante virusa korona, registrovan je i u Rumuniji.
#

Kraken, odnosno XBB.1.5, podvrsta je omikrona koja trenutno dominira među zaraženima u Sjedinjenim Američkim Državama, piše CNBC. Navode da je riječ o najlakše prenosivoj varijanti virusa, koja ipak, ne podrazumijeva teže simptome.

Znanstvenici kažu kako je XBB.1.5 jednako dobar u izbjegavanju antitijela od cjepiva i prethodnog oboljenja kao i varijante XBB i XBB.1, koje se dosad smatralo najinvazivnijim sojevima. Ali XBB.1.5 ima mutaciju koja omogućuje da se čvršće "uhvati" za stanicu, što mu daje prednost za razvoj.

Kraken je ime dobio po mitskom morskom čudovištu, a nastao je između novembra i decembra 2022. godine u SAD-u, a dao mu ga je evolucijski biolog profesor T. Rajan Gregori. 

Ovo je hibrid dviju varijanti koji se formira kada obje zaraze jednu osobu u isto vrijeme i ponovo se kombinuju da bi napravili nešto novo. Kraken, novi zarazniji podsoj omikrona, najopasnije varijante virusa korona, registrovan je i u Rumuniji.

U ovoj zemlji potvrđena su dva slučaja ove zaraze, a da stvar bude gora, zaraženo je jedno dijete. Na ovo upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja je je saopćila da je XBB.1.5, kako se ovaj novi soj označava, "najprenosivija podvrsta koja je do sada otkrivena“.

Također, Kraken izbjegava i postojeća antitijela u organizmu, koja su stečena usljed prethodnih zaraza koronavirusom. Smatra se i da je XBB. 1.5 za 96 posto zarazniji od omikrona – varijante virusa koja je tokom prošle godine paralisala svijet.

To bi mogla da učini i ova varijanta, budući da trenutno ne postoji vakcina niti lijek koji bi direktno sprečavao zarazu ovim sojem, što znači da "pred sobom ima dovoljno vremena" da dodatno mutira.

Kako se virus umnožava, njegovi geni prolaze kroz nasumične genetske mutacije i tokom vremena se javljaju promjene u površinskim proteinima ili antigenima virusa.

Koji su simptomi? 

Rani simptomi su gotovo identični kao kod omikrona. Kod zaraženih pacijenata se javlja kihavica, malaksalost, glavobolja, povećan sekret, bol u kostima.

Stanje u prvim danima je nalik na ono kada se zarazimo gripom ili prehladimo. Također, kako je riječ o lako prenosivom virusu, gotovo svaki kontakt sa zaraženim bude inficiran. O tome koliko se brzo širi najbolje govori podatak da je za samo nekoliko sedmica registrovan u više od 29 država.

Tokom posljednjih dana registrovan je u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Rumuniji, Južnoj Africi, Novom Zelandu, Australiji, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Kini, Pakistanu i Indoneziji, Nizozemskoj, Irskoj, Singapuru i Indiji. Najkritičnije je u SAD, u kojim ovaj soj čini čak 40 posto ukupnog broja zaraženih, piše "Nova.rs".

U Britaniji je zdravstvenim radnicima rečeno da moraju da nose masku, da rade od kuće kad mogu i da drže socijalnu distancu, što ostavlja Britanski zdravstveni sistem u „riziku od kolapsa“.

Isto tako, vodeći njemački zdravstveni zvaničnici izrazili su danas zabrinutost zbog novog soja. Ministar zdravlja te zemlje Karl Loterbah rekao je da se „nada da će zemlja pregurati zimu, prije nego što se taj soj proširi među ljudima“.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.